Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ - ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
Στο Βουλευτικό Ναυπλίου στις 13-9-2014
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

      Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας.
Την ίδια μέρα διακόσια χρόνια όμως μετά, η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης ο κορυφαίος αυτός πολιτιστικός φορέας της Πιερίας, τιμώντας την ιστορική επέτειο αλλά και τη συμβολή των Φιλικών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα παρουσιάσει το μουσικό, λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα-τιμή στο ρόλο της Φιλικής Εταιρείας, στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Το Βουλευτικό του Ναυπλίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της επετείου των δύο εκατονταετηρίδων, στις 13 Σεπτεμβρίου 2014.

     Το αφιέρωμα πρωτοπαρουσιάστηκε την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 στην Παλαιά Βουλή των Αθηνών, γνωρίζοντας την αποθέωση από το Αθηναϊκό κοινό, αποσπώντας τα ευμενέστερα σχόλια από όσους είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν. Οι Πιεριείς το απόλαυσαν στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στις 8 Μαΐου 2014, στα πλαίσια του ετήσιου πολιτιστικού συνεδρίου του ΟΤΕ που υλοποιήθηκε στον τόπο μας.

     Η εκδήλωση ανατέθηκε στην Εταιρεία Πιερικών Μελετών - Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης από την επιτροπή βιβλιοθήκης και εσωτερικών θεμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια του Πανελλήνιου εορτασμού για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

     Το αφιέρωμα πλαισιώνουν χορωδιακά σχήματα από την Πιερία, πολυμελής ορχήστρα, σολίστες και αφηγητές κειμένων και ποιημάτων, σε καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.

     Ήδη ο κ. Μαυρίδης με τους συνεργάτες του μέλη της χορωδίας της Ε.Π.Μ. Χαράλαμπο Βασιλείου, Κωνσταντίνο Λιόλιο και Δημήτριο Τσακνάκη, επισκέφθηκαν την πόλη του Ναυπλίου και με τους τοπικούς φορείς συζήτησαν και καθόρισαν τα διαδικαστικά θέματα της εκδήλωσης.

     Στις δύο πρώτες παρουσιάσεις συμμετείχαν οι χορωδίες της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, η Δημοτική «Ιωάννης Σακελλαρίδης» Λιτοχώρου, «fonsmusicalis» Αιγινίου και «Ολύμπιες Φωνές» Νέων Πόρων-Πλαταμώνα.

     «Επιλέξαμε την αίθουσα του Βουλευτικού του Ναυπλίου την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους και όχι κάποιον ανάλογο χώρο, για να προσδώσουμε τη δέουσα μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην ιστορική επέτειο. Είμαστε έτοιμοι από κάθε πλευρά για να αναδείξουμε μέσα από το αφιέρωμα τη δυναμική και το πολιτισμικό πλουραλισμό της Πιερικής κοινωνίας. Θεωρώ ότι η βραδιά στο γραφικό Ανάπλι θα είναι γοητευτική», δηλώνει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.