Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Greek Ruins

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... my-pillow-book.blogspot.gr
Ασφαλώς, οι Γερμανοί φίλοι μας αγαπούν τις ελληνικές αρχαιότητες. Όπως και οι Άγγλοι και οι Γάλλοι και πάει λέγοντας. Φίσκα είναι τα μουσεία του κόσμου και οι ιδιωτικές συλλογές από αρχαία ελληνικά μάρμαρα. Όλοι τις αγαπούν τις ελληνικές αρχαιότητες , εκτός ίσως από εμάς τους Έλληνες που τις έχομε μέσα στα πόδια μας∙ και δεν έκανε τίποτα κακό η κ. Βουλευτής που επισημαίνει το γεγονός.

Κατηγορεί  η κ. Βουλευτής τους Γερμανούς ότι έχουν κλέψει αρχαιολογικούς θησαυρούς που τους κρατούν στα μουσεία τους. Εδώ δεν ξέρω αν μπορώ να συμφωνήσω μαζί της. Άλλα αρχαιολογικά κομμάτια, τα κλέψανε, βέβαια, υπάρχουν και οι σχετικές λίστες, αλλά τα περισσότερα, μάλλον, τα αγοράσανε σε άλλες εποχές, μπιρ παρά από τους ιθαγενείς. Κακή ώρα όπως γίνεται τώρα με το ξεπούλημα της πατρίδας ολόκληρης, έτσι τότε γινόταν με τις αρχαίες πέτρες. Και βέβαια δεν ήταν μόνον οι Γερμανοί. Νύχτα τα φόρτωσε τα μάρμαρα για την πατρίδα του ο Έλγιν, που έγινε και Λόρδος και που δεν ήταν καθόλου Γερμανός, αλλά πάντως το βέβαιο είναι ότι δεν τα φόρτωσε χωρίς την άδεια των τοποτηρητών του σουλτάνου. Οι λιμενεργάτες που φόρτωσαν τα «κλεμμένα», ήταν πιθανότατα έλληνες ραγιάδες και ίσως πληρώθηκαν με ασήμι. Να, κακή ώρα όπως γίνεται και σήμερα με το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της πατρίδας -αυτή τη φορά από τους βαστάζους της κυβέρνησης των ολετήρων.

Καθόλου δε θα διαφωνήσω με τους βρυχηθμούς  της κ. Βουλευτού, παρά την καταφανή μονομέρεια της κατά των Γερμανών, αν –έστω και έτσι ανορθόδοξα- καταφέρει να ξυπνήσει από τον αρειμάνιο ύπνο κάποιους, έστω και  λίγους, την ώρα που τα ελεεινά υποκείμενα που μας κυβερνούν, ξεπουλάνε μέχρι και τη μάνα που τους γέννησε…


Και, ασφαλώς, δεν μπορώ καθόλου να κατανοήσω τα λόγια του ποιητή…