Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

"Πώς να σπουδάσετε χορό και να είστε κατοχυρωμένοι" - Της Ειρήνης Λανάρα

Υπάρχουν οι επαγγελματικές σχολές χορού οι οποίες ελέγχονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 Οι Εισαγωγικές και Πτυχιακές εξετάσεις γίνονται στην επιτροπή του Υπουργείου.
Το Πτυχίο αυτών των σπουδών σας κατοχυρώνει , τόσο για τα καλλιτεχνικά
σχολεία όσο και για να έχετε το δικαίωμα άδειας δική σας σχολής.
Καλό είναι αν έχετε αυτό το πτυχίο να μην διδάξετε σε Γυμναστήρια η σε σχολές χωρίς άδεια. Γιατί στα μεν Γυμναστήρια δεν επιτρέπονται παρα μόνο οι Παραδοσιακοί και  Αθλητικοί χοροί , και στις σχολές χωρίς άδεια, και στα Γυμναστήρια, χάνεται μόρια. Γιατί, κάθε χρόνο για  μια ερασιτεχνική σχολή  χορού που έχει άδεια , παίρνει έγκριση από το υπουργείο για αυτούς που διδάσκουν και έτσι αν διδάσκεται σε αδειοδοτημένες   σχολές , κάθε χρόνο αυξάνονται τα μόρια σας.
Τα Πτυχία επίσης που σας κατοχυρώνουν είναι κάποιων Πανεπιστημίων  χορού ή Επαγγελματικών σχολών  του εξωτερικού.
Για το αν σας κατοχυρώνει η σχολή που διαλέξατε στο εξωτερικό πρέπει να ρωτήσετε  στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Το Πτυχίο επίσης της Κρατικής Σχολής Χορού σας διασφαλίζει.
Οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση δεν σας δίνει το δικαίωμα αδείας για ερασιτεχνική σχολή χορού  . Κρίνεται ανεπαρκής , επειδή αφορά  ένα μικρό μέρος γνώσης ενός μόνο μαθήματος από τα πολλά μαθήματα που οφείλει να διδαχθεί κάποιος για να έχει την κατάρτιση να διδάξει ή να έχει δική του σχολή  χορού.

Ορθοσωμικική και Χορός   Η Τεχνική του σύγχρονου και κλασσικού χορού είναι συχνά επώδυνη για το ανθρώπινο σώμα.
 Η ορθοσωμική είναι μια εναλλακτική πρόταση- λύση. Όπου κρατάς από τον Κλασσικό και Σύγχρονο Χορό τα κινησιολογικά  μοτίβα , τις δυναμικές και τις ποιότητες της κίνησης τους. Τους μύες όμως και το σώμα γενικότερα, το αναπτύσσεις και το εξελίσσεις βάση της ορθής και από φύσης του σωστής θέσης.

 Χορός και κιλά
Ο μύθος θέλει έναν άνθρωπο που ασχολείται επαγγελματικά η ερασιτεχνικά με το χορό η την κίνηση να αποτελείται μόνο από  κόκαλα. Αυτό είναι απλώς ένας Μύθος , ο οποίος μόνο σε έλλειψη καλής  υγείας οδηγεί τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον χορό ή την κίνηση. Ο καθένας από μας είναι καλό να έχει ισορροπημένη διατροφή και κατά συνέπεια κανονικό βάρος για το ύψος και το σωματότυπό του. Αλλά αν  έχει  κάποιο βάρος παραπάνω , αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαγορευμένο να ασχοληθεί με την Τέχνη του Χορού. Άλλωστε συχνά συμβαίνει οι ποιο ευτραφείς να είναι και  οι πιο ευκίνητοι .

 Ειρήνη Λανάρα
 Απόφοιτος του
CITY UNIVERCITY
LABAN CENTRE FOR MOVEMENT
AND DANCE


LONDON