Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Δράση για το πρόβλημα των αδέσποτων αναλαμβάνει ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΔΗΜΟ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
 Θετική αρχή για την επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος, που τα τελευταία χρόνια έχει μεγεθυνθεί, αποτέλεσε η συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού για τα αδέσποτα ζώα. Φιλόζωοι, κτηνίατροι και κάτοικοι της βόρειας Πιερίας έδωσαν το παρών και
έδειξαν ενδιαφέρον να συνδράμουν στην προσπάθεια που ξεκινά η δημοτική αρχή.
Όπως προέκυψε από την συζήτηση, ολοένα και περισσότερα χωριά του Δήμου Πύδνας Κολινδρού έχουν πλέον αρκετούς αδέσποτους σκύλους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί επιθετικοί. Όπως αποφασίστηκε, σε πρώτη φάση ο Δήμος θα δημιουργήσει ένα χώρο όπου θα συγκεντρώνει τα αδέσποτα που θα περισυλλέγονται. Στη συνέχεια θα εμβολιάζονται από συνεργαζόμενο κτηνίατρο και αν είναι δυνατόν θα στειρώνονται κιόλας.


Την συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαγδάρης, τονίζοντας την προτεραιότητα που δείχνει ο Δήμος βάσει και των αυξανόμενων κρουσμάτων, θέλοντας να βρει «μια λύση τόσο για τα ζώα όσο και για τους δημότες». Το λόγο πήρε και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αβραμίδης, του οποίου ήταν πρωτοβουλία η συνάντηση, λέγοντας ότι μετά από 4 χρόνια χωρίς καθορισμένο πλαίσιο, πρέπει τώρα να ξεκινήσει η περισυλλογή, καταγραφή, έλεγχος, αποπαρασίτωση, εμβολιασμός, στείρωση και στη συνέχεια είτε υιοθεσία ή επανένταξη, όπως προβλέπει ο νόμος.
Ως εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων ήταν ο Αντιπρόεδρος του «Άργος» Νικήτας Κανταρτζής και το μέλος του ΔΣ Κλήμης Σεβαστιάδης, καθώς και η Γραμματέας του «Συμμετέχω» Μαριγώ Καλπάκη, κάτοικος Μακρυγιάλου. Εκτός από αυτούς παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι Μαρία Μητσιγιώργη από το Αιγίνιο και Νίκος Σεμερτζίδης από τη Νέα Αγαθούπολη, όπως και ο Διοικητής του Α.Τ. Αιγίνιου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών – Εμπόρων – Βιοτεχνών Αιγινίου Πέτρος Τερζής, ο Καθηγητής Κτηνιατρικής Θόδωρος Αντίκας, αλλά και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Πιερίας/ Τμήμα Κτηνιατρικής  Τάσος Βουλτσίδης.


Να σημειωθεί ακόμα, ότι στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι άλλοι τρεις Αντιδήμαρχοι Κώστας Κακάνης, Βάσω Νικολοπούλου και Νίκος Τουλούπας, τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Ρούλα Ασλανίδου, Γιώργος Μπιζάκης, Μαριάννα Κομπατσιάρη και Χρήστος Πορφυρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γκαϊντατζής και ο περιφερειακός σύμβουλος Πιερίας Άρης Αγγέλου, οι πρόεδροι των Τ.Κ. Μακρυγιάλου Μαρία Αβραμίδου, Καστανιάς Κώστας Νικολόπουλος, Κολινδρού Δέσποινα Παπαργυργίου, Μεθώνης Αντώνης Μπούμπουρας, Νέας Αγαθούπολης Πασχάλης Παπαδόπουλος, Σφενδάμης Πολυχρόνης Γρηγοριάδης, Καταχά Κώστας Ορφανίδης, Παλιού Ελευθεροχωρίου Γιώργος Σιδηρόπουλος, Ρυακίων Βασίλης Κακάνης και Αλωνίων Γιάννης Θεοδωρίδης.


Οι εκπρόσωποι των σωματείων δήλωσαν αισιόδοξοι από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση που δείχνει ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού, κατέθεσαν την εμπειρία τους και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την προσπάθεια που θα γίνει. Ήδη, άλλωστε, παρεμβαίνουν και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δέχονται πολλές κλήσεις από περιοχές της βόρεια Πιερίας.


Ο κ. Βουλτσίδης χαρακτήρισε το κυνοκομείο της Κατερίνης παράδειγμα προς αποφυγή κατά την τοποθέτησή του, για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και την διαχείρισή του. Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα κάποιος χώρος-καταφύγιο για τα αδέσποτα, καθώς υπάρχει επείγουσα κατάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω κρουσμάτων λύσσας στη χώρα. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα καταθέσει πρόταση την οποία είχε παρουσιάσει και προεκλογικά, ως υποψήφιος.
Επιπλέον, στη συζήτηση αναφέρθηκαν παραδείγματα άλλων χωρών και επισημάνθηκε ότι υπάρχει έλλειψη παιδείας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Προτάθηκε να τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες σε περιφερειακά σημεία των χωριών ώστε τα ζώα φεύγουν από τους κεντρικούς δρόμους αλλά και να μην είναι επιθετικά, όντας χορτάτα. Ακόμα, εκφράστηκαν απόψεις υπέρ της καταγραφής με τσιπ και για τα δεσποζόμενα ζώα, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να είναι υπεύθυνοι για αυτά, καθώς και να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να μην εγκαταλείπονται ζώα.