Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Στροφή της Ρωσίας στην Τυνησία για την προμήθεια ελαιολάδου και οπωροκηπευτικών

Η Τυνησία είναι έτοιμη να προμηθεύσει τη ρώσικη αγορά με ελαιόλαδο και άλλα αγροτικά προϊόντα που δεν θα εισάγει από την ΕΕ λόγω του εμπάργκο, τονίστηκε στη συνάντηση που
είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε τη Ρωσία με αγαθά που δεν μπορεί να εισάγει από την ΕΕ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Mongi Hamdi, κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη (2/9/2014) με το Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov. Και πρόσθεσε ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δεν είχε σε μεγάλο βαθμό αναπτυχθεί αλλά το εμπάργκο δίνει νέες δυνατότητες να ενισχυθεί αυτή συνεργασία.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη του διμερές εμπορίου και με άλλες χώρες της περιοχής.
Οι διμερείς συναντήσεις είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο με την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών, ενώ τον Μάιο υπήρξε συνάντηση στην Τυνησία της ειδικής επιτροπής για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως επισήμανε ο Τυνήσιος υπουργός «ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών».
«Οι θέσεις της Ρωσίας και της Τυνησίας σε διεθνή και περιφερειακά θέματα βρίσκονται πολύ κοντά ή και συμπίπτουν», δήλωσε ο Sergei Lavrov, προσθέτοντας ότι «βασικές αρχές μας είναι η συμμόρφωση με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν μόνοι τους για τη μοίρα τους χωρίς παρεμβάσεις από το εξωτερικό και να υπάρξει διπλωματική διευθέτηση των διαφορών».