Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Προς Συνταξιούχους: Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα φέρει νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Η  Σοσιαλιστική Προοπτική θεωρεί αναγκαίο να απευθυνθεί στους συνταξιούχους , οι οποίοι σε μεγάλο ακόμα ποσοστό στηρίζουν τη Μνημονιακή Κυβέρνηση και να
τους ενημερώσει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν και να πιστεύουν στα ψέμματα που τους σερβίρουν ο κος Βρούτσης, ο κος Σπυρόπουλος και η παρεούλα των φίλων του Τόμσεν και των άλλων τροϊκανών στο Υπουργείο Εργασίας, ότι δήθεν οι εναπομείνασες συντάξεις τους δεν κινδυνεύουν να υποστούν και άλλες μειώσεις. Με τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις που προετοιμάζει το Υπουργείο οι περικοπές θα φθάσουν και σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν το 30% και τότε πλέον δεν θα μιλάμε για συντάξεις αλλά για προνοιακά επιδόματα της τάξεως των 360 ευρώ και κάτω.

Ιδού πως θα γίνει αυτό:
Από τις αρχές του 2015 και σύμφωνα με όσα η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές τοκογλύφους, περί μηδενικού ελλείμματος, τα έσοδα θα εξισώνονται με τα έξοδα με αποτέλεσμα τα ελλείμματα των ταμείων να διογκώνονται. Να σημειώσουμε εδώ ότι στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων συμπεριλαμβάνεται και η κρατική επιχορήγηση, η οποία διαρκώς μειώνεται.
Από τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν το 2009 για την παροχή συντάξεων, το ποσό αυτό έπεσε στα 22,5 δισεκατομμύρια το 2013. Έχουμε δηλαδή μια μείωση των συντάξεων κατά 32%, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα η μείωση  φθάνει και το 50%: ΤΑΠ ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τράπεζες, τα ευγενή ταμεία όπως με χαιρεκακία τα αποκαλούσαν οι πληρωμένοι κοντυλοφόροι των συστημικών καναλιών.

Το 2012 η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε σε 16,4 δις, το 2014 θα πέσει στα 12,7δις, μια μείωση της τάξεως του 22,5%. Στην τετραετία 2015-2018 η επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα ανέρχεται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο στα 8,6δις ευρώ. Δηλαδή σε σύγκριση με το 2012 θα έχουμε μια μείωση της τάξης του 47,5%. Προσθέσετε τώρα στη μειωμένη επιχορήγηση:
1)   τη λεηλασία των αποθεματικών, τα οποία από 26 δις ευρώ που ήταν το 2009 συρρικνώθηκαν στο ένα έκτο 4,5 δις ευρώ το 2013, μείωση 83% , (μόνο με το PCI  του κ Βενιζέλου  άρπαξαν από τα ταμεία 8,5 δις ευρώ),
2)   τα δισεκατομμύρια εσόδων που στερούνται τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας που πλήττει  τη χώρα και
3)   τη μείωση κατά 2,9%  των εισφορών των εργοδοτών και κατά 1% των εργαζομένων η οποία αποφασίστηκε φέτος.  

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΣΕ για να επιβιώσει το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, τα Ταμεία θα χρειαστούν το 2016 πρόσθετους πόρους 950 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι θα αυξάνονται συνεχώς. Το 2017 θα απαιτηθούν 1,8 δις ευρώ,το 2018 2,1 δις ευρώ ενώ το 2020 2,67δις ευρώ. Που θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα; Το Κράτος είναι σίγουρο ότι δεν θα τα καταβάλλει. Επομένως ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η εκ νέου μείωση των συντάξεων είναι αναπόφευκτη εφόσον συνεχισθεί η ίδια πολιτική. Οι συνταξιούχοι πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τους κυρίους Σαμαρά Βενιζέλο που τους θέλουν στον Καιάδα και ότι εκείνο που τους απομένει είναι να αγωνιστούν και αυτοί μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και όσους άλλους πλήττονται από αυτή την πολιτική σε ένα κοινό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της Κυβέρνησης.

Η Σοσιαλιστική Προοπτική θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για τη δημιουργία αυτού του μετώπου.