Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Το πρόγραμμα των χιλίων ημερών

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
08/09/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Την ώρα που εδώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ακούμε ξανά και ξανά περί προγραμμάτων «εκατό ημερών», που, αναγκαστικά, παραπέμπουν σε πάτημα κουμπιών και χρήση μαγικών ραβδιών, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι αναφέρεται σε κάτι το ρεαλιστικό.
Μιλά για πρόγραμμα χιλίων ημερών και μόλις πρόσφατα παρουσίασε την διαδικτυακή πύλη, όπου θα αναρτώνται όλα τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών του δεσμεύσεων.
Ο νέος ιστότοπος ονομάζεται «Βήμα προς Βήμα», βρίσκεται στη διεύθυνση www.passodopopasso.italia.it. Και θα ενημερώνεται μέχρι την 28η Μαΐου 2017.
Το γεγονός είχε προαναγγελθεί με τον Ρέντσι να χρησιμοποιεί λίγες μέρες νωρίτερα στο Twitter την ομώνυμη ετικέτα passodopopasso για να αναφέρεται σε αυτά τα θέματα.
«Πρόκειται για ένα παζλ. Τώρα διαθέτουμε το εξωτερικό περίγραμμα και, βήμα-βήμα, θα το γεμίσουμε με ψηφίδες και
περιεχόμενο», είπε, επιδιώκοντας την συμμετοχή, τη συνευθύνη και τον έλεγχο όλων.
«Με τον τρόπο αυτό ο καθένας θα φέρει ευθύνη και θα δίνει λόγο για την δράση του», είπε.
Παράλληλα, οι αναρτήσεις άρχισαν αμέσως με αναφορές στη μείωση κατά 50% των συνδικαλιστικών αδειών, τη δυνατότητα μετάθεσης των δημοσίων υπαλλήλων σε ακτίνα πενήντα χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής τους και την έγκριση ορίου για τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου.
Φυσικά, ο κ. Ρέντσι δεν παραλείπει να επαναλάβει ότι «εργαζόμαστε για να προωθήσουμε, όπως όλοι, την στρατηγική μας στην Ευρώπη. Δεν θεωρούμε ότι οι μισθοί στην χώρα μας πρέπει να μειωθούν, θέλουμε να κάνουμε χρήση της ήδη υπάρχουσας ευελιξίας».
Πλην όμως, όπως είπε, στόχος του παραμένει η έγκριση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που να προβλέπει «σταδιακά αυξανόμενες εγγυήσεις για τον εργαζόμενο, ανάλογα με την προϋπηρεσία του», καθώς «η γερμανική πραγματικότητα, στο εργασιακό, θα πρέπει να θεωρηθεί ένα χρήσιμο πρότυπο»…