Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με ευλογιά και καταρροϊκό στη Βόρεια Ελλάδα

Απανωτά «χτυπήματα» που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της, δέχεται η κτηνοτροφία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τον καταρροϊκό πυρετό, από
τη μια, να είναι σε έξαρση και την ευλογιά από την άλλη να έχει επανακάμψει δριμύτερη, μετά από μια μικρή παρένθεση ύφεσης και να ξανά-αποδεκατίζει κοπάδια προβάτων, κυρίως, στο Νότιο Έβρο.
Mέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 200 τα κρούσματα καταρροϊκού στην Aνατολική Μακεδονία και Θράκη με ποσοστό θνησιμότητας 6%.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, και έχει φέρει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της περιοχής, είναι το γεγονός ότι, ήδη στην επικράτεια της Περιφέρειας έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, με πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, ενώ λόγω της ευλογιάς, από τα μέσα Ιουνίου έως και τώρα, έχουν θανατωθεί περισσότερα από 12.000 πρόβατα.
Μάλιστα, όπως προέκυψε από την αναλυτική ενημέρωση που πραγματοποίησε ο κ. Α. Σαχπαζίδης, προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τόσο στους νέους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, όσο και στα μέλη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ που τον επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, το πρόβλημα είναι εκτεταμένο.
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της ευλογιάς, η οποία μετά από μια μικρή χρονική παρένθεση ύφεσης, περίπου 4-5 μηνών, έχει αναζωπυρωθεί κυρίως στην περιοχή του Νοτίου Έβρου. Ειδικότερα, από τις 18 Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου, τα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι συνολικά 74 και αποτέλεσαν την αιτία για το θάνατο περισσότερων από 12.000 προβάτων.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου


http://www.agronews.gr