Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Ι.Μ. Κίτρους Κατερίνης Πλαταμώνος
 Επέστρεψε η εκκλησιαστική αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πραγματοποίησε επαφές στο Πατριαρχείο Σερβίας στο Βελιγράδι.

Την αντιπροσωπεία αποτελεούσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος και ο Πρωτοπρ. Αθανάσιος Τσαρούχας, Προϊστάμενος της Ενορίας Λεπτοκαρυάς και νέος Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου.
Τα μέλη της εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας το Σάββατο 30 Αυγούστου το πρωί μετέβησαν στο Πατριαρχικό Μέγαρο Βελιγραδίου, όπου έγιναν δεκτά από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο. Ο Σέρβος Πατριάρχης καλωσόρισε τους επισκέπτες, ενώ ιδιαιτέρως ευχαρίστησε στον Σεβασμιώτατο για την πρωτοβουλία του για τη λειτουργική εξυπηρέτηση των Σέρβων παραθεριστών στις Ενορίες Παραλίας και Λεπτοκαρυάς, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. 

Ο Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την αποστολή κατάλληλων Σέρβων ιερέων, που στήριξαν την πρωτοβουλία. Επίσης, μετέφερε και τις θερμές ευχαριστίες της Προέδρου Αφροδίτης Λέϊνα και των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, οι οποίοι όχι μόνο αποδέχθηκαν αλλά στήριξαν το όλο εγχείρημα. 


Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος υπέβαλε το αίτημα να επαναληφθεί και κατά το θέρος 2015 η προσπάθεια αυτή και να προεκταθεί και στην Ενορία Πλαταμώνα-Νέων Πόρων. Ο Μακαριώτατος κ. Ειρηναίος υποσχέθηκε ότι το Πατριαρχείο Σερβίας θα ανταποκριθεί ευχαρίστως στο αίτημα. Δήλωσε μάλιστα ότι θα προμηθεύσει τους παραπάνω Ιερούς Ναούς με σερβικά και σλαβονικά λειτουργικά βιβλία, απαραίτητα για την επιτέλεση των ιερών ακολουθιών. Επίσης, από την πλευρά του Πατριαρχείου Σερβίας εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τη μετάφραση κατάλληλων εκκλησιαστικών εντύπων, τα κείμενα των οποίων θα σταλούν από την Ιερά μας Μητρόπολη, προκειμένου να εκτυπωθούν και να διανέμονται στους Σέρβους παραθεριστές κατά τη θερινή περίοδο.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και το πρωί της Κυριακής 31 Αυγούστου η εκκλησιαστική αντιπροσωπεία συμμετείχε στο Μέγα Μήνυμα και τη χειροτονία, αντίστοιχα, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τόπλιτσκε κ. Αρσενίου, ο οποίος θα υπηρετήσει ως βοηθός επίσκοπος του Πατριάρχη στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια των τελετών της επισκοπικής χειροτονίας τόσο ο Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος όσο και ο συνοδός του είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με αρχιερείς και άλλους κληρικούς του ομοδόξου Πατριαρχείου Σερβίας, εκ των οποίων εξαιρετικά μεγάλος αριθμός είναι ελληνομαθείς, καθώς έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα.


Ιδιαίτερης μνείας είναι και η γνωριμία των μελών της εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας με τον  Μπράνισλαβ Γιότσιτς, υπεύθυνο των φιλανθρωπικών συσσιτίων του Πατριαρχείου, με τον οποίο είχαν συνεργασία σχετικά με την άσκηση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.

Με την παραπάνω επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στο Πατριαρχείο Σερβίας επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα περαιτέρω αναπτύξεως των εκκλησιαστικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, τόσο απαραίτητων για τη διορθόδοξη επικοινωνία και συνεργασία.