Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Επαναπατριζόμενο χειρόγραφο παρέδωσε ο Σαμαράς στον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε πολύτιμο βυζαντινό χειρόγραφο που επέστρεψε στην χώρα μας από το μουσείο J. Paul Getty στον Ηγούμενο Πέτρο της
Ιεράς Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου.
Το χειρόγραφο ανήκει στην βιβλιοθήκη της Μονής. Χάθηκε την άνοιξη του 1960, το 1983 αποκτήθηκε από το Μουσείο Getty στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας.
Με αφορμή τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Μουσείο J. Paul Getty για την παρουσίαση της έκθεσης «From Heaven to Earth», το αμερικάνικο μουσείο συναίνεσε στον επαναπατρισμό του χειρογράφου.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανασκαφή της Αμφίπολης, την οποία ως γνωστό είχε επισκεφθεί ο ίδιος παραμονές Δεκαπενταύγουστου.
«Θα ακούσουμε μόνο την ανασκαφέα και τα ευρήματά της» είπε και συνέχισε: «Σε αυτό το γεγονός που έχει παγκόσμια σημασία και φτάνει πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας μας πρέπει να είμαστε σοβαροί και ολιγόλογοι».