Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ιδιαίτερη τιμή δόθηκε στον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, Διονύση Πασχάλη, στο Ναύπλιο

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (1814 - 2014)


Ιδιαίτερη τιμή δόθηκε στον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, Διονύση Πασχάλη, στο Ναύπλιο.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

* Κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ κ. ΠΑΣΧΑΛΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ».

* Δ.ΠΑΣΧΑΛΗΣ: «ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ, ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ,
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΩΤΕΡΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΝΝΟΙΑ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.


Ξεχωριστή τιμή γνώρισε στο Ναύπλιο ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διονύσης Πασχάλης, στο πλαίσιο αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΙΜΗΣΕ Η ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Περικλής Χατζηγιάννης, αναφερόμενος στη σημαντική υποστήριξη του λογοτεχνικού αφιερώματος, που πραγματοποιήθηκε  σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους (στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, στο Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο του 2ου κύκλου συμποσίων για την εθνοευεργεσία που έγινε στην Αθήνα, καθώς επίσης και στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων στο Ναύπλιο), υπογράμμισε:
«Το όλο εγχείρημα υποστηρίχθηκε και υποστηρίζεται από το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο έχει θέσει υπό την αιγίδα του το αφιέρωμα. Φιλοσοφία του Ιδρύματος αλλά και του Προέδρου του, Διονύση Πασχάλη, είναι η ανάδειξη και στήριξη κάθε παραγωγικής πρωτοβουλίας που συμβάλλει στην πνευματική αναβάθμιση της κοινωνίας», σημείωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Εστίας Πιερίδων Μουσών, ως εξής: «Απόψε, σ' αυτόν τον ιστορικό χώρο του Ναυπλίου, το Δ.Σ. της Εταιρείας Πιερικών Μελετών - Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με την υπ' αριθμόν 9/4-9-2014 απόφασής του απονέμει ειδική τιμητική διάκριση στην οποία αποτυπώνονται τα σύμβολά της, δηλαδή ο πυρσός  και οι 9 Μούσες, στον κ. Διονύση Πασχάλη, Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος  Μ.Αλεξάνδρου».
Η τιμή στο πρόσωπο του κ. Πασχάλη είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφενός  μεν διότι έλαβε χώρα σ' ένα σημαντικό ιστορικό κτίριο, όπως είναι η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, αφετέρου δε διότι η τιμητική διάκριση έγινε με την παρουσία όλων των χορωδών, μουσικών και λοιπών συντελεστών, επί της σκηνής, όπου επιμελώς είχαν διακόψει τη συναυλία προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός της απονομής.
Ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, προτού παραδώσει στον κ. Πασχάλη την τιμητική  πλακέτα με τα σύμβολα της Εστίας Πιερίδων Μουσών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε τον συμπολίτη μαςΔιονύση Πασχάλη, Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον πολλάκις ευεργετήσαντα την Εστία Πιερίδων Μουσών».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ.

 Αναφερόμενος στη μεγάλη τιμή που του αποδόθηκε, ο Πρόεδρος του Διεθνούς  Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διονύσης Πασχάλης, στον σύντομο χαιρετισμό του είπε τα εξής: «Εκλεκτοί εκπρόσωποι πάσης Αρχής και εξουσίας, αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι.
Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνετε, καθώς και να επισημάνω ότι οφείλουμε, στο μεγαλείο της ιστορίας που κληρονομήσαμε, να στηρίξουμε και να προβάλουμε τον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνειδήσεις με ανώτερη ηθική αλλά και να δώσουμε βαθύτερη έννοια στις λέξεις αρετή και τιμή, στην ανθρωπότητα.
 Ευχαριστώ».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης που επιμελήθηκε η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, περιλάμβανε μουσικό-ιστορικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τη συμβολή της στην επανάσταση του 1821.
Η συναυλία, που διηύθυνε ο Ευθύμης Μαυρίδης, αποτελούνταν από χορωδούς της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης  Σακελλαρίδης», πλαισιώνονταν από 15μελή ορχήστρα καθώς και από 4 αξιόλογους σολίστ, τη Μαρία Δραγασιά, τον Γιάννη Χαρίση, τον Ηλία Παπάζογλου και τον Δημήτρη Χωνό.
Την παρουσίαση και αφήγηση επιμελήθηκε ο Περικλής Χατζηγιάννης. Στις απαγγελίες ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος. Η διαμόρφωση και συγγραφή των κειμένων έγινε από τον Ιστορικό και Εθνολόγο Θεόδωρο Ζαπουνίδη.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΟΜΙΛΙΑ

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι του Δήμου Ναυπλιέων, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Παναγιώτης Μελισσινός, ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ΚατερίνηςΑθανάσιος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών Αναστάσιος Δημητρόπουλος ενώ στο κλείσιμο της εκδήλωσης χαιρέτισε και η Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου Νίκη Παναγούλια.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ιστορικός - Αρχειονόμος και Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Ν.Αργολίδος, Δημήτριος Γεωργόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον «Δημήτριο Υψηλάντη - τον ανιδιοτελή Πατριώτη».

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Πέραν των προαναφερθέντων, την εκδήλωση τίμησαν ο Έφορος της χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών κ. Μπίντας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, που απουσίαζε από την εκδήλωση λόγω της επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη στην περιοχή, μετά το πέρας της συναυλίας συναντήθηκε με τον  Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, Διονύση Πασχάλη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και παιδείας που ενδιαφέρουν τόσο τον Δήμο Ναυπλιέων όσο και το Διεθνές Ίδρυμα Μ. Αλεξάνδρου καθώς και τρόποι συνεργασίας μεταξύ των.