Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Αλλάζουν όλα στα επιδόματα – 1.500.000 πολίτες που παίρνουν επιδόματα θα περάσουν από κόσκινο

- Κόβονται τα επιδόματα από δήμους, όλα θα παρέχονται από το υπουργείο Εργασίας
- Στόχος να βρεθούν οι μαύρες τρύπες σε ΕΚΑΣεπίδομα θέρμανσης και άλλα επιδόματα
- 4,3 δίνει το κράτος σε βοηθήματα που δεν φορολογούνται

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα επιδόματα από το 2015. Οι αλλαγές αφορούν σε όλα τα προνοιακά επιδόματα για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
Είναι δηλαδή τα επιδόματα που δεν συμπληρώνουν μισθούς ή συντάξεις. Ουσιαστικά πρόκειται λοιπόν για το ΕΚΑΣ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης και το κοινωνικό μέρισμα.

Ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκορης, εξήγησε πως πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με σκοπό τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού για όλους τους πολίτες και πρόσθεσε:

"Στο ΕΚΑΣ θα γίνει διαχωρισμός από την κοινωνική ασφάλιση και θα μεταφερθεί στην πρόνοια. Κινούμαστε σε μια κατευθυντήρια γραμμή ενοποίησης, συγκέντρωσης όλων των επιδομάτων σε μια πηγή και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης".

Μέχρι στιγμής επικρατεί αλαλούμ με τα επιδόματα καθώς όπως έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας τρία υπουργεία, ( Εργασίας - Οικονομικών - Εσωτερικών) και 325 δήμοι δίνουν 113 διαφορετικά προνοιακά επιδόματα σε χρήμα ή σε είδος με συνολικό ετήσιο κόστος 4,3 δισ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,5 εκ πολίτες και πρόκειται για ανέργους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες και φοιτητές. Όλα αυτά τα επιδόματα θα συγκεντρωθούν κάτω από την "ομπρέλα" του υπουργείου Εργασίας.

Συνδικάτα εργαζομένων και οργανώσεις συνταξιούχων εκτιμούν ότι από τις αλλαγές αυτές και την ανακατανομή των πόρων θα θιγούν άνεργοι, χαμηλόμισθοι στα όρια της φτώχειας, συνταξιούχοι και οικογένειες που σήμερα παίρνουν 2 ή 3 διαφορετικά προνοιακά επιδόματα.

Οι οργανώσεις των συνταξιούχων θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 1 Νοεμβρίου κατά της πολιτικής των μνημονίων.

http://www.newsit.gr