Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Το Σαββατοκύριακο η 4η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

4η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού, στο Καλοχώρι

Για άλλη μια φορά φέτος οι κάτοικοι του Δήμου Δέλτα, αλλά και της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία πολύ όμορφη γιορτή, η
οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα μέσα του Φθινοπώρου στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού, στο Καλοχώρι.

Η 4η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου με τη διοργάνωση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και τη στήριξη του Δήμου Δέλτα.
Στην πανέμορφη περιοχή των εκβολών του Γαλλικού με τις μικρές λιμνούλες, όπου υπάρχουν κιόσκια, μονοπάτια και παρατηρητήρια, οι επισκέπτες θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια και παιχνίδια, θα δοκιμάσουν βιολογικά προϊόντα, θα κάνουν βόλτες με άλογα και ποδήλατα, και βέβαια θα γνωρίσουν τη φύση της περιοχής και θα έρθουν… τετ α τετ με σπάνια είδη πουλιών. Η γιορτή είναι μια ιδανική ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους!

Οι δραστηριότητες
Στη γιορτή, θα εκθέτουν τα προϊόντα τους παραγωγοί βιολογικών και τοπικών προϊόντων, καθώς και χειροτέχνες. Θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και ορνιθοπαρατήρηση στον υγρότοπο, περιβαλλοντικά παιχνίδια για τα παιδιά, και εργαστήρια – σεμινάρια για τους «μεγάλους», με θέματα όπως η σημασία των βοτάνων και η χρήση τους στην καθημερινή ζωή, δημιουργίες από φελτ ή παρασκευή κηραλοιφών. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει με το χορευτικό του συγκρότημα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου, ενώ θα γίνει απελευθέρωση ζώων από τη Δράση για την Άγρια Ζωή.
Τέλος, στη γιορτή θα συμμετέχει η ομάδα της Gamecraft, προκειμένου να παίξουμε μαζί το νέο, πρωτότυπο παιχνίδι ρόλων που ετοίμασε για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε μία προσπάθεια να σωθεί ο υγρότοπος από μία μεγάλη απειλή. Η προσπάθεια τους απαιτεί επιμονή, παρατηρητικότητα και συνδυασμό γνώσεων.

Η άγρια ζωή δίπλα μας…
Οι περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού είναι μια πολύτιμη φυσική περιοχή που φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών και ζώων. Για το λόγο αυτό ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, καθώς και στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
Οι επισκέπτες της Οικογιορτής θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την όμορφη φύση της περιοχής και να δουν τους ξεχωριστούς πρωταγωνιστές της: πουλιά όπως οι λευκοτσικνιάδες, οι νυχτοκόρακες, οι αργυροπελεκάνοι, οι λαγγόνες, οι βαρβάρες και οι φαλαρίδες, αλλά και λιβελούλες, βατράχους και φυσικά το κοπάδι των εντυπωσιακών νεροβούβαλων που ζουν εκεί.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

11:00 Ξενάγηση στην υγρότοπο

11:00 Εργαστήριο: «Πολλαπλασιασμός  αρωματικών φυτών», Ομάδα Μυρεψός
11:30 Παιχνίδια για παιδιά 4-11 ετών, Δράση για την άγρια ζωή
11:00 Παιχνίδι ρόλων με τη Gamecraft

12:00 Ξενάγηση στον υγρότοπο

11:30 Παιχνίδια για παιδιά 4-11 ετών, Δράση για την άγρια ζωή – Απελευθέρωση πουλιών
12:00 Εργαστήριο – παιχνίδι με το Χόκι, το χαρούμενο καλαμπόκι
12:00 Παρασκευή κηραλοιφής, Μαρία Βροχίδου
12:00 Η χρήση των ενεργών μικροοργανισμών, Σπείρα Γης
12:00 Εργαστήριο – παιχνίδι με το Χόκι, το χαρούμενο καλαμπόκι
13:00 Ξενάγηση στον υγρότοπο
12:30 Παιχνίδι ρόλων με τη Gamecraft
16:00 Ξενάγηση στον υγρότοπο

13:00 Παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλοχωρίου
16:30 Εργαστήριο – παιχνίδι με το Χόκι, το χαρούμενο καλαμπόκι
16:00 Παιχνίδι ρόλων με τη Gamecraft

16:30 Δημιουργίες με τσιγγελάκι, Μαρία Βροχίδου
16:30 Εργαστήριο – παιχνίδι με το Χόκι, το χαρούμενο καλαμπόκι
16:30 «Τι θα συνέβαινε σε έναν υγρότοπο αν…» Διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά 10 -15 ετών, Φ. Δ. Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα
16:30 Δημιουργίες με φελτ, Αλέκα Πανταζίδου
17:00 Ξενάγηση στον υγρότοπο

17:00 Ομιλία: «Τα βότανα του τόπου μας: συλλογή, ιδιότητες, χρήσεις», Βοτανόκηπος
17:00: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης