Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ο Έμπολα που δεν θεραπεύεται

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
02/10/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πριν από μερικές ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 3.091, ενώ ο αριθμός των πιθανών, υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φθάσει τα 6.574.
Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, μόνο στη Λιβερία έχουν καταγραφεί 1.830 θάνατοι, ένας αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τους απολογισμούς της Γουϊνέας και της Σιέρα Λεόνε μαζί, που αποτελούν τις άλλες δύο πλέον πληγείσες χώρες.
Στον αντίποδα, η Νιγηρία και η Σενεγάλη, οι άλλες δύο χώρες που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στην περιοχή, δεν έχουν καταγράψει νέα κρούσματα ή θανάτους.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ενέκρινε πριν από μερικές ημέρες τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 130 εκ. δολαρίων στις τρεις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού
Έμπολα, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.
Σύμφωνα με το Ταμείο αυτή η κρίση δημόσιας υγείας θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις τρεις χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την επιδημία—κατά 3% στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε και κατά 1,5% στη Γουινέα.
Αλλά αυτές δεν είναι οι μοναδικές ειδήσεις από το φριχτό μέτωπο του Έμπολα.
Υπάρχει και μια ακόμη, με σημαντικό πολιτικό μήνυμα.
Ως γνωστόν, η Λιβερία διαθέτει γυναίκα Πρόεδρο, την Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ.
Η κ. Σίρλιφ αποφάσισε να απομακρύνει από τις θέσεις τους υπουργούς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που παρέμειναν στο εξωτερικό παρά την έκκληση που τους απηύθυνε να επιστρέψουν για να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον της επιδημίας του Έμπολα.
Στις 6 του περασμένου Αυγούστου, η Πρόεδρος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή στους υπουργούς της κυβέρνησής της που βρίσκονταν εκτός της χώρας να επιστρέψουν στη Λιβερία.
Περίμενε λιγότερο από ένα μήνα και όταν είδε και απόειδε, έλαβε τις αποφάσεις της, γνωστοποιώντας τις με μια λιτή ανακοίνωση:
«Όλοι οι υπεύθυνοι που έχουν αναλάβει καθήκοντα σε υπουργικό επίπεδο ή ανώτατες θέσεις της δημόσιας διοίκησης και οι οποίοι παραβίασαν τις εντολές απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους».
Με την ίδια ανακοίνωση, γινόταν γνωστό πως «οι μισθοί των προσώπων που είναι επικεφαλής σημαντικών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, θα δεσμευτούν μέχρι να επιστρέψουν στην χώρα».

Γιατί εκτός από τον κανονικό Έμπολα, υπάρχει και ο άλλος…