Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ … ΔΡΑΜΙΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

   Αναπολώντας την ιστορική διαδρομή της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πιερικού από την ίδρυσή της το έτος 1961 μέχρι ακόμα και τα τελευταία χρόνια, δε μπορεί να μη σταθεί κανείς
με σεβασμό και δέος στην πληθώρα αξιόλογων και ικανών ποδοσφαιριστών που ανέδειξε η ομάδα της Κατερίνης. Ποδοσφαιριστές που αποτελούσαν το μήλο της έριδας για τις μεγαλύτερες και κορυφαίες ομάδες των Ελληνικών εθνικών πρωταθλημάτων.
      Ο Πιερικός της δεκαετίας του ΄60 γοήτευε με την εμφάνισή του σε κάθε αγώνα της τότε Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Η πρώτη γενιά σημάδεψε την συνέχεια. Η ποδοσφαιρομάνα Πιερία αναδείκνυε διαρκώς αξιέπαινο δυναμικό παικτών και προκαλούσε το θαυμασμό των φιλάθλων της χώρας. Αλλά και το σημαντικότερο. Ο Πιερικός διοχέτευε και ενίσχυε ομάδες άλλων πόλεων από την πληθώρα των ταλέντων του.
      Περιζήτητα τα παιδιά του Πιερικού, όχι μόνο για την ποδοσφαιρική ικανότητα τους, αλλά κυρίως για το ήθος και την ευπρέπεια που τα διακατείχε.
      Με αφορμή ένα πρόσφατο ποδοσφαιρικό τουρνουά που πραγματοποίησαν οι Βετεράνοι της Δράμας για την ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου αλληλεγγύης, η θύμηση γυρίζει κάποια χρόνια πριν όταν δύο Κατερινιώτες ποδοσφαιριστές του Πιερικού στήριξαν και σίγουρα αναβάθμισαν το Δραμινό ποδόσφαιρο.
      Ο Παναγιώτης Ιορδανίδης και ο Χαράλαμπος Παντελιάδης βασικοί και καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές της δεύτερης αξιοζήλευτης γενιάς αθλητών του Πιερικού που διέπρεπε στην μεγάλη κατηγορία, άλλαξαν σελίδα και … μετανάστευσαν στην Δράμα και στον Πανδραμαϊκό, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ομάδας που έβλεπε ισότιμα τους μεγάλους της εποχής και έπαψε να βρίσκεται στη σκιά της μεγάλης τότε Δόξας Δράμας.
      Οι … Δραμινοί της Κατερίνης αγαπήθηκαν και αγκαλιάσθηκαν από την Δραμινή και όχι μόνο φίλαθλη κοινωνία, τόσο για το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο, όσο και από το ήθος και την αξιοπρέπεια που τους διακρίνει. Και αν δεχθούμε ότι η υστεροφημία αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, η πρόσφατη παρουσία των δύο συντοπιτών μας στο τουρνουά των Βετεράνων της Δράμας επιβεβαιώθηκε από την αγάπη, το σεβασμό, την αναγνώριση και την εκτίμηση που αντίκρισαν ο Παναγιώτης και ο Χαράλαμπος από τους παλαιούς συμπαίκτες αλλά και τους φιλάθλους της Μακεδονικής πόλης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στο ίδιο τουρνουά, μεγάλους του Ελληνικού ποδοσφαίρου, τους Κ. Νεστορίδη, Τ. Λουκανίδη, Λ. Κουϊρουκίδη, Γ. Κούδα και τους δικούς μας Νίκο Καλαμπάκα, Στάθη Παρουσιάδη και Σταύρο Διαμαντόπουλο.
      Ο Παναγιώτης Ιορδανίδης αγωνίσθηκε εκτός από τον Πιερικό, στην Καβάλα, στον Πανδραμαϊκό και τον Παναυπλιακό. Την περίοδο 1975-76 στο σημαντικό παιχνίδι Πιερικός-Παναθηναϊκός 0-0, οι πράσινοι ίσως ακόμα μακαρίζουν την τύχη τους από την εμφάνιση και το δοκάρι του Παναγιώτη.
      Ο Χαράλαμπος Παντελιάδης φόρεσε τη φανέλα του Πιερικού και του Πανδραμαϊκού.
      Ο 17χρονος ποδοσφαιριστής του Πιερικού Χαράλαμπος Παντελιάδης τη χρονιά 1970-71 με περίτεχνη μπαλιά συμβάλει στο νικηφόρο 1-0 επί του Ολυμπιακού, αγώνας που σημάδεψε τη μνήμη του.
      Αντικρίζοντας την φωτογραφία της περιόδου 1975-76 μαζί με τον Μπάμπη και τον Γιώτη, διακρίνεται ο αείμνηστος ποδοσφαιριστής του Πιερικού Λάκης Κοκτσίδης.
      Είναι επιβεβλημένο να θυμούνται οι παλαιοί και να πληροφορούνται οι νεότεροι. Ότι ο ιδρώτας που Μπάμπη και του Γιώτη δεν πήγε χαμένος. Το Πιερικό ποδόσφαιρο και η κοινωνία  μπορούν να καμαρώνουν.