Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση του Νότη Μαριά για την παράνομη φορολόγηση του φυσικού αερίου και Δουβλίνο

Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για την παράνομη φορολόγηση του φυσικού αερίου
Ερώτηση  για τη θέση της Επιτροπής αναφορικά με την επιβολή φορολογίας στο φυσικό
αέριο στην επιχείρηση της Καβάλας "Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE" έθεσε στην Ευρωβουλή ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR), Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Η Ερώτηση του Νότη Μαριά απευθύνεται στην Επιτροπή και ζητάει να γίνει γνωστό εάν η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στην ως άνω βιομηχανία είναι συμβατή με την νομοθεσία της Ε.Ε. Σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία που καθορίζει το πλαίσιο φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων, τα ενεργειακά προϊόντα φορολογούνται μόνο όταν χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κίνησης ή θέρμανσης και όχι όταν χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες, για χημική αναγωγή ή στο πλαίσιο ηλεκτρολυτικής και μεταλλουργικής κατεργασίας.

Παρόλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που στοιχίζει στην επιχείρηση, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, 8 εκατ. ευρώ το χρόνο. Με δεδομένη τη χαμηλή κερδοφορία της εν λόγω επιχείρησης, η ανταγωνιστικότητά της εξανεμίζεται με κίνδυνο να κλείσει η επιχείρηση και να χάσουν τις δουλειές τους εκατοντάδες άνθρωποι.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:



"Σύμφωνα με την Οδηγία 2003/96/ΕΚ, η οποία καθορίζει το πλαίσιο φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ενεργειακά προϊόντα φορολογούνται μόνο όταν χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κίνησης ή θέρμανσης και όχι όταν χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες, για χημική αναγωγή ή στο πλαίσιο ηλεκτρολυτικής και μεταλλουργικής κατεργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στην βιομηχανία της Καβάλας "Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE", έχει επιβληθεί παράνομα Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, προκαλώντας μεγάλο ενεργειακό κόστος λειτουργίας του εργοστασίου και εξανεμίζοντας την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.
Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι της επιχείρησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η ως άνω παράνομη επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο οδηγεί την ELFE σε κλείσιμο και σε απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι σύμφωνη με την ως άνω κοινοτική Οδηγία η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και αν όχι τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση η νομοθεσία της Ε.Ε.;"



Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους παράνομους μετανάστες - Να καταργηθεί τώρα το Δουβλίνο ΙΙ.

   Σημαντική παρέμβαση στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης αλλά και των χιλιάδων προσφύγων που κατακλύζουν την πατρίδα μας έκανε ο Νότης Μαριάς κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7/10 στις Βρυξέλλες.
   Ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η φτωχοποιημένη από τα Μνημόνια Ελλάδα δεν αντέχει άλλους παράνομους μετανάστες.
   Δυστυχώς, συνέχισε ο Νότης Μαριάς λόγω των πολεμικών συρράξεων στη Μεσόγειο, η πατρίδα μας κατακλύζεται πλέον και από κύματα προσφύγων.
Μάλιστα με το Δουβλίνο, συνέχισε ο Νότης Μαριάς, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών με χιλιάδες παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στη χώρα, ενώ επιθυμούν να μετακινηθούν στις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης.
   Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο Νότης Μαριάς, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων και στο όνομα της περίφημης Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης να γίνει επιτέλους κατανομή των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. με βάση την έκτασή τους, τον πληθυσμό τους και την οικονομική τους ισχύ.
   Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανασάνει η Ελλάδα και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου από τα τεράστια κύματα παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: