Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Μέσα στον Οκτώβρη η πρώτη δόση του τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης, εξόφληση τον Δεκέμβρη

Κανονικά μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η απόδοση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες για το 2014, δεσμεύεται μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος. Μάλιστα,
ο ίδιος διευκρινίζει ότι η πληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις τον Οκτώβρη και τον Δεκέμβρη.
Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες πριν την πληρωμή σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, σε αρκετές περιοχές της χώρας μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αυτό, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες εκπλήξεις στους αγρότες με αφορμή τα ποσά που θα πληρωθούν τον Οκτώβριο. Υπάρχει ενδεχόμενο κάποιοι να μην πληρωθούν, ενώ κάποιοι άλλοι αγρότες μπορεί να λάβουν ένα «κατά προσέγγιση» ποσό, με τα λάθη που πιθανών θα έχουν γίνει να χρειαστεί να διορθωθούν πλέον με την καταβολή της εκκαθάρισης τον Δεκέμβριο.

Ενδεικτικές είναι οι πληροφορίες από αγρότες διαφόρων περιοχών της χώρας, που αναφέρουν ότι έχουν καταθέσεις τις αιτήσεις τους για την ενιαία ενίσχυση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όμως πρέπει να ψηφιοποιηθούν τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν και να προσδιοριστούν επακριβώς οι εκτάσεις που δηλώνουν οι δικαιούχοι.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατάθεσης των αιτήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος όλη η διαδικασία γίνεται από την αρχή για τους αγρότες, ενώ χάθηκε πολύτιμος χρόνος και για την έναρξη λήψης των αιτήσεων. Αυτό για πολλούς σημαίνει ότι το κλείσιμο των αιτήσεων της φετινή χρονιάς θα συμπέσει με την έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων του 2015.

Οι αιτήσεις του 2015
Πριν ακόμα μπει σε κανάλι η διαδικασία για τις αιτήσεις και την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης του 2014, σε ανακοινώσεις της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τονίζει την πρόθεσή της η κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για το 2015 να ξεκινήσει από τα τέλη του Ιανουαρίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν υπουργός και αναπληρωτής, «έτσι θα ολοκληρωθεί ταχύτερα η διαδικασία και θα καταστεί εφικτό, από το 2015, να ξεκινήσουν εγκαίρως οι πληρωμές όλων των επιδοτήσεων».



http://www.agronews.gr