Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Στη Βουλή το θέμα της απόδοσης ΦΠΑ στους βαμβακοπαραγωγούς

Με αφορμή τη σύγχυση που υπάρχει στους βαμβακοπαραγωγούς αν θα πληρωθούν από τα εκκοκκιστήρια και το ΦΠΑ που αναλογεί στο βαμβάκι που έχουν παραδώσει, ο
βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ρωτά: α) αν σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο, μπορούν οι βαμβακοπαραγωγοί να εισπράξουν το ΦΠΑ που αναλογεί με την παράδοση του προϊόντος στο εκκοκκιστήριο, και β) αν όχι, υπάρχει η βούληση να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να μπορούν, σε περίπτωση που είναι πιστωτικοί, να εισπράξουν τον ΦΠΑ στις αρχές του επόμενου έτους; Αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα και μέχρι ποια ποσά;

Στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει τα εξής:

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, άλλα και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή του βαμβακιού, είναι πολλοί οι αγρότες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το καθεστώς επιστροφής του ΦΠΑ.
Ως γνωστόν, το 2014 είναι η πρώτη χρονιά που η πλειοψηφία των ενεργών αγροτών υποχρεούται να διατηρεί βιβλία ή στοιχεία. Ωστόσο, η ανάγκη για γρήγορη προσαρμογή στο νέο καθεστώς, σε συνδυασμό με τις σοβαρές αντιξοότητες του επαγγέλματος έχει δημιουργήσει σύγχυση στον αγροτικό κόσμο. Όσον αφορά στους βαμβακοπαραγωγούς, είναι ανάστατοι για το αν θα λάβουν με την παράδοση του βαμβακιού το ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία του προϊόντος και που μάλιστα είναι στον υψηλό συντελεστή του 23%.
Το πρόβλημα που δημιουργείται έχει δύο διαστάσεις:
Από τη μία, οι αγρότες επιθυμούν να λαμβάνουν τον ανάλογο ΦΠΑ επί της αξίας τού προϊόντος που παραδίδουν, διότι αυτό τους εξασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητα -ιδιαίτερα μάλιστα σε μια «μέτρια» χρονιά τόσο από πλευράς ποσότητας και ποιότητας παραγωγής όσο και από πλευράς τιμών-, καθώς τα έξοδα για την καλλιέργεια έχουν ήδη γίνει και οι υποχρεώσεις πρέπει επίσης να πληρωθούν.
Από την άλλη, τα εκκοκκιστήρια, ως εξαγωγικές επιχειρήσεις, δικαιούνται να κάνουν χρήση της διαδικασίας που ορίζεται από τη νομοθεσία, εκδίδοντας απαλλακτικό δελτίο και έτσι να μην καταβάλουν το ΦΠΑ του προϊόντος στον αγρότη.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, διαπιστώνεται, το τελευταίο διάστημα, ένα ιδιότυπο «παζάρι» μεταξύ των εκκοκκιστικών μονάδων και των παραγωγών σχετικά με την απόδοση ή όχι του ΦΠΑ.
Επιπλέον, στις τάξεις των αγροτών κυριαρχεί η εντύπωση ότι, ακόμα και στην περίπτωση που θα βρεθούν στο τέλος του έτους πιστωτικοί ως προς το ΦΠΑ και δικαιούνται επιστροφή του, τελικώς δεν θα την εισπράξουν. Και τούτο διότι φοβούνται ότι το πιστωτικό υπόλοιπο θα μείνει για το επόμενο έτος».