Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΣΕΒΕ: Προοπτικές συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με την αγορά της Ζάμπια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες 23 Οκτωβρίου η ενημέρωση για τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά της Ζάμπιας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την οποία διοργάνωσαν στη
Θεσσαλονίκη στα γραφεία του ΣΕΒΕ ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Ελληνοζαμπιανό Επιμελητήριο. Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη του ΣΕΒΕ που θέλησαν να ενημερωθούν για την αγορά της Αφρικής και συγκεκριμένα της Ζάμπιας.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκος Λουφάκης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην ανερχόμενη σημασία των αφρικανικών χωρών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Υπάρχουν προοπτικές όχι μόνο στον τομέα των εξαγωγών αλλά και σε ευρύτερη συνεργασία όπως στη μεταφορά τεχνογνωσίας στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και στις παραγωγικές επενδύσεις. Αν και υπάρχουν ιδιαιτερότητες ανά χώρα, η Αφρικανική Ήπειρος παρουσιάζει πλέον υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πλούσια σε πρώτες ύλες, χλωρίδα και πανίδα, έχει διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό ως επί το πλείστον νεαρής ηλικίας και βρίσκεται σε τέτοια γεωγραφική θέση που μπορεί κάλλιστα, στηριζόμενη σε επενδυτικές δράσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, να αποτελέσει στο μέλλον σημείο αναφοράς στο διεθνή οικονομικό χάρτη. Γι’ αυτό και η ΕΕ δρομολογεί τη διάθεση κονδυλίων για την ενίσχυση της συνεργασίας ΕU-Africa με τη διαμόρφωση διηπειρωτικών προγραμμάτων με σκοπό τη σύμπραξη ευρωπαϊκών και αφρικανικών επιχειρήσεων.
Στην παρουσίασή του ο Πρόεδρος του ΕλληνοΖαμπιανού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Λουκάς παρουσίασε τρέχοντα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία της Ζάμπιας, καθώς και τους επιχειρηματικούς τομείς ανάπτυξής της, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του ΕλληνοΖαμπιανού Επιμελητηρίου και στις υπηρεσίες που θα προσφέρει στα μέλη του.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι η συνεχής στήριξη και ανάπτυξη των ΕλληνοΖαμπιανών επιχειρηματικών σχέσεων με σκοπό την ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δυο κρατών. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις πρακτικές που θα αντιμετωπίσει μια νέα αναπτυσσόμενη εταιρία στη Ζάμπια. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρουσιάστηκαν, είναι αυτοί των κατασκευών/δομικών υλικών & μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Επίσης, αναφέρθηκε σε επικείμενες επιχειρηματικές αποστολές στη Ζάμπια και την επίσκεψη στον χώρο υποδοχής ελληνικών επιχειρήσεων που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων.
Η αξιοποίηση των οικονομικών ευκαιριών ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων στη Ζάμπια στηρίζει την εξωστρέφεια που επιλέγουν λόγω της οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις στην χώρα και βρίσκει αρωγό το νεοσύστατο ΕλληνοΖαμπιανό Επιμελητήριο που εδρεύει στην Αθήνα.

  • Ενημερωτικό υλικό για τη Ζάμπια μπορείτε να βρείτε εδώ.