Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

«Από το Τάλαντο στο Ευρώ» Έκθεση νομισμάτων στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Κατερίνης

 Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε στην Κατερίνη έκθεση παλαιών αλλά και σπάνιων νομισμάτων, ελληνικών και ξένων. Η Έκθεση στεγάζεται στο Εκκλησιαστικό
Μουσείο, του Μητροπολιτικού Μεγάρου Κατερίνης. 

Πρόκειται για συνδιοργάνωση  της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με τη Διεύθυνση Β΄θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας. Η Έκθεση Νομισμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων «Αικατερίνεια».


Την έκθεση εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, με την παρουσία του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Β΄ θμιας Εκπαίδευσης Ιωάννη Καζνταρίδη και των τοπικών Αρχών. Η συλλογή νομισμάτων ανήκει στον συλλέκτη κ. Αναστάσιο Τερζή, πρ. Δήμαρχο Αιγινίου Πιερίας. Στα εγκαίνια συμμετείχαν και πολλοί μαθητές του Εσπερινού και του 3ου Λυκείων Κατερίνης.


Ο Σεβασμιωτατος στην προσφώνηση του ευχαρίστησε εγκαρδίως τον συλλέκτη για την παραχώρηση της νομισματικής συλλογής για την περιοδική αυτή έκθεση στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης. Χαιρέτησε, επίσης, τους παραβρισκόμενους μαθητές και καθηγητές, προσκαλώντας όλα τα σχολειά της Πιερίας να επισκεφτούν αυτήν την πολύ διδακτική και ενδιαφέρουσα έκθεση. Στην αντιφώνηση του ο κ. Τερζής αρχικά ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη για τη διάθεση του χώρου. 

Τέλος, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους όποιους κατέληξε στην συλλογή όλων αυτών των νομισμάτων, που βρίσκεται σε έμμεση συνάρτηση με την μακραίωνη ιστορία της οικογενείας του.


Υπεύθυνοι της έκθεσης είναι: από πλευράς της Ιεράς Μητροπόλεως ο Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος, ενώ από τη Διεύθυνση Β΄ θμιας Εκπαίδευσης οι καθηγήτριες Μυράντα Παππά. Στην τοποθέτηση των εκθεμάτων συνέβαλαν η συντηρήτρια Ελένη Μακρίδου και οι καθηγήτριες Δώρα Τσαχουρίδου, Αγγελική Μαντζιάρη και Άννα Ασλανίδου.


Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 28 Νοέμβριου, ενώ αναμένεται μεγάλη προσέλευση από σχολεία ή συλλόγους της Πιερίας, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες.