Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Σύσκεψη στον δήμο Πύδνας Κολινδρού με θέμα ΠΟΑΥ, λειτουργία μυδυτροφείων προβλήματα και λύσεις

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στα γραφεία του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού για να προσπαθήσουν να βάλουν μια τάξη στα προβλήματα που
προκαλούν οι μυδοκαλλιέργειες στην περιοχή μας.
Παρόλο που οι συζητήσεις διεξάγονταν με πολιτισμένο τρόπο, αν εξαιρέσουμε τις 2 φορές που ύψωσαν την φωνή τους κάποιοι, η αίσθηση μου μένει είναι ότι επικρατεί ένα μπάχαλο όσον αφορά αυτό το θέμα!!
Η ΠΟΑΥ υπάρχει, αλλά στην ουσία δεν υπάρχει !!!
Από το 2008, χρονιά ίδρυσης, η ΠΟΑΥ δεν έλαβε ακόμη όλες τις απαραίτητες υπογραφές του Προεδρικού Διατάγματος !!!
Από τις συζητήσεις φάνηκε πως τελικά κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι γίνεται στην θάλασσα, δηλαδή ποιος έχει τι, ή αλλιώς, σε ποιους ανήκουν τα μυδοτροφεία, αν υπάρχουν καινούριες καλλιέργειες χωρίς άδεια ( το λιμεναρχείο έχει προχωρήσει σε δικογραφία ), ποιος ακριβώς προκαλεί την ρύπανση του περιβάλλοντος πετώντας στην θάλασσα τα διχτάκια του, αν όντως είναι τοξικά τα βαρέλια, αν όσα είναι τοξικά έχουν πραγματικά αλλαχτεί, ποιος πρέπει να προσκομίσει τους κάδους για να πετάνε τα σκουπίδια τους, ποιος πρέπει να τα μαζέψει, ποιος πρέπει να πληρώσει για αυτήν την δουλειά ( η μυδοκαλλιεργητές μόνοι τους, ο Δήμος, το λιμενικό ταμείο ??? )
Κάποια στιγμή ανακοινώθηκε επίσημα πως οι μυδοκαλλιεργητές θα προσκομίσουν τους κάδους για τα απόβλητα τους ( έχει υλοποιηθεί ήδη ) και ο Δήμος σε συνεργασία με το Λιμενικό ταμείο θα φροντίσουν για την αποκομιδή των σκουπιδιών αυτών διευκρινίζοντας πως ένα μέρος των χρημάτων που πληρώνουν οι μυδοτρόφοι θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει μέρος των δαπανών αυτών.
Όσον αφορά τους αφρούς, αποδείχτηκε πως δεν ευθύνονται για αυτούς οι μυδοκαλλιεργητές, αλλά οι εκβολές του ποταμού.
Εντάσεις σημειώθηκαν όταν θέλησαν κάποιοι να αποδώσουν την ρύπανση του περιβάλλοντος αποκλειστικά στην δραστηριότητα των μυδοτρόφων, με τους μεν να κατηγορήσουν της καλλιέργειες για τα χημικά βαρέλια και τα δίχτυα που βρίσκονται στην θάλασσα και τους δεν να τονίσουν πως το κάθε νοικοκυριό πετάει κάθε χρόνο τόνους χημικά και απόβλητα στην θάλασσα διευκρινίζοντας πως τα κολοβακτηρίδια που μολύνουν τα μύδια κατά καιρούς προέρχονται από έντερα ανθρώπων και ζώων !!
Να ενημερώσω σε αυτό το σημείο πως υπάρχει τουλάχιστον ένα χωριό στο δήμο μας όπου οι κάτοικοι βάζοντας λάστιχο στο βόθρο τους τον αδειάζουν με αυτόν τον τρόπο από τα νερά του τα οποία τα αφήνουν να κατρακυλήσουν στους δρόμους του χωριού !!!… Να ρωτήσω…. αυτά τα μολυσμένα νερά στην θάλασσα δεν πάνε ???
Για να κλείσουμε ( προσωρινά ) αυτό το θέμα, θα έλεγα ότι κάποιες λύσεις βρέθηκαν, αλλά παραμένουν πολύ μεγάλα προβλήματα όπως ….Τι θα γίνει με το καθαρισμό των ακτών μας και του βυθού της γύρω περιοχής της θάλασσας μας που είναι γεμάτα με τόνους διχτάκια ( αποκλειστικό απόβλητο των μυδοκαλλιεργείων !! )… Το να καθαρίσουμε μια φορά τον χρόνο την αμμουδιά στις Αλυκές ( μόνο ) δεν φτάνει !!!
Αν θέλουμε να φέρουμε τουριστική ανάπτυξη στα παραλιακά χωριά μας, θα πρέπει να δράσουμε πολύ πιο δραστικά και ίσως με διαφορετικό τρόπο…..
Ναι μεν τα μύδια δίνουν δουλειά σε εργάτες ( αναμένεται να διευκρινιστεί σε πόσους, αν είναι Έλληνες ή όχι, απλά για να ξέρουμε αν τα μεροκάματα αυτά μένουν στην Ελλάδα ή γίνονται καπνό και πάνε σε άλλη χώρα, και αν είναι δηλωμένοι αυτοί οι εργάτες ), ενισχύουν την οικονομία της Ελλάδος εφόσον πάνω από το 65% της παραγωγής φεύγει στο εξωτερικό και ζουν κάποιες οικογένειες της περιοχής μας.
Από την άλλη όμως, τα απόβλητα της καλλιέργειας μυδιών δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα μερικά από τα οποία θα λυθούν ( ας ελπίσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα ).
Το πρόβλημα με τα μυδοτροφικά καράβια και με τις νταλίκες που έρχονται στην Μεθώνη για να φορτώσουν δεν λύνεται αν τους μεταφέρουμε όλους στο λιμάνι στις Αλυκές… Απλώς μεταφέρουμε το πρόβλημα σε άλλο χωριό !!
Όσον αφορά τα προβλήματα στο βυθό της θάλασσας, μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε διάφορες δραστηριότητες σε συνεργασία με δύτες και ΣΚΑΙ TV για παράδειγμα ( όπως γίνεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ).
Θα μπορούσαμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το όστρακο των μυδιών, για παράδειγμα, ως
  • ύλη για την ασφαλτόστρωση δρόμων,
  • ύλη για τον εμπλουτισμό στις ζωοτροφές
  • ύλη για το παρασκεύασμα ασβεστίου
Βέβαια, για να φτάσουμε ως εκεί θα χρειαστούμε τεχνογνωσία που δεν έχουμε αυτήν την στιγμή, αλλά θα ήταν το ιδανικό για την άμεση ανακύκλωση των οστράκων και μια πηγή για καινούριες θέσεις εργασίας.
Ουτοπία σκέφτεστε, όραμα, θέληση και προγράμματα ΕΣΠΑ σκέφτομαι.
Η γευσιγνωσία μυδιών είναι επίσης ένας τρόπος προσέλκυσης που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε στο τουριστικό τομέα.
Το να πετάμε τα σκουπίδια μας αλλού δεν λύνει το πρόβλημα των σκουπιδιών, απλώς το μεταφέρει σε άλλο τόπο !!! Μόνο η ανακύκλωση φέρνει αποτελέσματα !!
Καιρός είναι να καταλάβουμε πως πρέπει επιτέλους να ενωθούμε αν θέλουμε να φέρουμε ανάπτυξη στον τόπο μας.!!! Ο πόλεμος μεταξύ μας μόνο θύματα θα φέρει… Πρέπει να μάθουμε να μετατρέψουμε κάτι αρνητικό σε κάτι θετικό προς όφελος όλων!!!
Αυτές είναι λίγες από τις λύσεις που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε … Στο κάτω-κάτω εφαρμόζονται στο εξωτερικό.. γιατί όχι εδώ ???
Δέδε Ιζαμπέλ

Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την συνάντηση σας συνιστώ να δείτε στο youtube τα βίντεο 1 έως 5 με τίτλο ” Μυδοτροφεία… προβλήματα και λύσεις




http://isabellededes.wordpress.com/