Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Εξώδικο περιφερειάρχη σε ΥΠΕΘΑ, Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και ΤΑΙΠΕΔ για το Ναυτικό Οχυρό

Δείτε όλες τις νομικές κινήσεις που έγιναν για το ίδιο θέμα 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 26610-39606
Email:grafeio_typou@pin.gov.gr
Το Υπ. Εθνικής Αμύνης βρίσκεται υπόλογο για κάτι που αρχικά δεν γνώριζε αλλά στη συνέχεια ενέκρινε λόγω πιέσεων της κυβέρνησης.

Ημερομηνία: Οκτωβρίου 2, 2014
Εξώδικο προς τον υπουργό εθνικής άμυνας, τον πρόεδρο και τα μέλη του ανώτατου ναυτικού συμβουλίου και τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση προς την εταιρεία «N.C.H. CAPITAL Inc.», απέστειλε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος με θέμα «Επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια μεταφορά του εθνικού οχυρού Αγ Στεφάνου Κέρκυρας».
Ο περιφερειάρχης αναφέρει και αναλύει δύο βασικούς λόγους για τους οποίους είναι επικίνδυνη η μεταφορά του οχυρού και συγκεκριμένα:
α) Λόγω σοβαρών προβλημάτων ασφαλείας για το ίδιο το Οχυρό που προκύπτουν από την κατάργηση της Επιτηρούμενης Ζώνης.
Η προτεινόμενη νέα θέση του Ναυτικού Οχυρού δεν έχει επιτηρούμενη ζώνη, επομένως δεν διασφαλίζονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και παραβιάζεται ο ΑΝ 376/1936. H κατάργηση της Επιτηρούμενης Ζώνης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη σύγχρονη τεχνολογία και επομένως προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφάλειας για το ίδιο το Οχυρό.
β) Λόγω της έλλειψης ορατότητας της νέας θέσης και αδυναμίας επόπτευσης της περιοχής από τα ραντάρ. Η νέα θέση του Ναυτικού Οχυρού (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Τεχνική Έκθεση Μηχανολόγου Μηχανικού του ΕΜΠ που κατατέθηκε στο ΣτΕ) δεν παρέχει ούτε οπτική ορατότητα, ούτε δυνατότητα επόπτευσης της περιοχής από τα ραντάρ για το μεγαλύτερο τμήμα της θαλάσσιας έκτασης ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αλβανία καθώς και για τις ακτές της Κέρκυρας απέναντι από τη Αλβανία. Υπάρχει δηλαδή, μεγάλος “νεκρός τομέας”, άρα έλλειμμα στρατιωτικής επιτήρησης.
Ο Περιφερειάρχης εκτιμά ότι το Υπ. Εθνικής Άμυνας, «εξαναγκάστηκε σε μια αδικαιολόγητη και προκλητική παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας» ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «καταργείται η επιτηρούμενη ζώνη του μοναδικού Ν.Ο. στα στενά Κέρκυρας – Αλβανίας και σε απόσταση μόλις δυο μέτρων θα χτιστεί από τον επενδυτή του ΤΑΙΠΕΔ τουριστικό χωριό».
«Είναι απαράδεκτο, τονίζει ο περιφερειάρχης με το πρόσχημα του δημόσιου χρέους (το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει μόλις 23εκ [26 ευρώ ανά τ.μ.] μείον τα έξοδα μετεγκατάστασης του Οχυρού) να θυσιάζεται η Εθνική Ασφάλεια και μάλιστα σε μια τόσο ταραγμένη εποχή».
ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ :
 - Το ΣτΕ, με την υπ. αριθμ. 52/04-03-2013 γνωμοδότησή του, είχε κρίνει παράνομο το σχέδιο Π.Δ. για «την τροποποίηση του ναυτικού οχυρού Αγίου Στεφάνου» και το είχε επιστρέψει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ένα μήνα αργότερα, με την υπ. αριθμ. 94/2013 γνωμοδότησή του, έκρινε νόμιμη τη μεταφορά σε νέα θέση του ναυτικού οχυρού του Αγίου Στεφάνου στην περιοχή της Κασσιώπης της Κέρκυρας.
Εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ και προειδοποίηση προς τον αγοραστή του Ερημίτη [Εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο , αυτή τη φορά, κοινοποίησαν στον αγοραστή του Ερημίτη προς γνώση (και συμμόρφωση;) απέστειλαν από κοινού η «Κίνηση Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη», το «Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι» και ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας» Προειδοποιούν και το Ταμείο αλλά και τον αγοραστή ότι η διαδικασία είναι αίολη από νομικής άποψης καθώς εκκρεμούν στο ΣτΕ τρεις αιτήσεις ακυρώσεως (δυο για το Ναυτικό Οχυρό και μια για το ΕΣΧΑΔΑ) κατά ισάριθμων πράξεων της διοίκησης και τυχόν δικαίωση της προσφυγής καθιστά αυτομάτως αδύνατη την αγοραπωλησία.]
ΚΑΙ
Προσφυγή στο ΣτΕ  κατά του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.), για την Ακύρωση της από 24-01-2013 απόφασης του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης στην εταιρεία NCH CAPITAL δημόσιας έκτασης στην Κασσιώπη της Κέρκυρας (Ερημίτης). Προσφεύγοντες : η  “Κίνηση Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη”, η Περιφερειακή Παράταξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων “ΑΝΑΣΑ” και η Δημοτική Παράταξη Δήμου Κέρκυρας “ΕΜΠΡΟΣ” ] 26.03.13
- Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για το Ναυτικό Οχυρό Αγίου Στεφάνου 30.09.2013  [ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ Του υπ αρ 60 από 8 Μαίου 2013 Προεδρικού διατάγματος «Τροποποίηση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου» (ΦΕΚ 111/Α/14-5-2013). Την προσφυγή κατέθεσαν από κοινού η Κίνηση Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη και οι παρατάξεις “ΑΝΑΣΑ” της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και “ΕΜΠΡΟΣ μ' εσένα για την Κέρκυρα” του Δήμου Κέρκυρας. Στην προσφυγή γίνεται λόγος για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σε ιδιώτες επενδυτές και ζητείται η ακύρωση του υπ. αρ. 60 από 8 Μαΐου 2013 Προεδρικού διατάγματος «Τροποποίηση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου» (ΦΕΚ 111/Α/14-05-2013).]
- Τι υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ για το Ναυτικό Οχυρό στην Κέρκυρα [Διευκρινίσεις έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή τα όσα υποστηρίζουν κάτοικοι της Κέρκυρας που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, για το Ναυτικό Οχυρό στο ακίνητο στην Κασσιώπη της Κέρκυρας. Όχι για τα ενεργά στρατόπεδα στα οποία έχει βάλει πωλητήριο δεν λεει τίποτα.] 22.09.2014
- Τι λένε οι πολίτες :
taiped_kerkyra
Όπως προκύπτει από τον Τοπογραφικό Χάρτη με τις υψομετρικές καμπύλες της επίδικης έκτασης, η νέα θέση του Οχυρού έχει υψόμετρο προς ανατολάς περίπου 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, παρουσιάζοντας μία έντονη κλίση προς δυσμάς όπου το υψόμετρο είναι περίπου 60 μέτρα. Ας υποθέσουμε ότι η στάθμη του φυλακίου θα διαμορφωθεί στα 80 μέτρα, εκδοχή ευμενέστερη για τα ραντάρ. Αν στα 80 μ προσθέσουμε 3μ τη βάση του ραντάρ και 2,5 μ περίπου την ακτίνα του, τότε τα ραντάρ θα βλέπουν τα σημεία που το έδαφος είναι κάτω από τα 85,5μ, ενώ στα σημεία που παρεμβάλλεται ορεινός όγκος ίσος ή ανώτερος των 85,5 μ, θα δημιουργείται νεκρός τομέας.
Επιμέλεια justiceforgreece