Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Επιτροπή Πολιτών Βόρειας Πιερίας: Η άποψή μας για την συνάντηση φορέων στο δήμο Πύδνας Κολινδρού

Η δική μας άποψη για την συνάντηση στο Δήμο με θέμα:
Π.Ο.Α.Υ......Καθαριότητα Λιμανιών....Κατάσταση ακτών του Δήμου μας.


Φίλες και φίλοι η χθεσινή συνάντηση ήρθε μετά από 30 χρόνια για να βάλει στο τραπέζι,
αυτό το τεράστιο θέμα που λέγεται Μυδοκαλλιεργεια στον νομό Πιερίας και στον Θερμαΐκό γενικότερα. 
Σαν τέτοια την αποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά και συμμετείχαμε σαν Επιτροπή Πολιτών.
Για τη ιστορία και μόνο να πω ότι η συνάντηση έγινε μετά την παρέμβασή μας στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο όπου ο κ.Δήμαρχος υποσχέθηκε και πραγματοποίησε την συνάντηση.
Στο πρώτο θέμα: Π.Ο.Α.Υ( ο όρος ΠΟΑΥ έχει δυο έννοιες 
α.την ανώνυμη εταιρία που συστάθηκε με μετόχους τον δήμο Πύδνας,την Αναπτυξιακή Πιερίας,την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τους Μυδοτροφους 
και 
β.την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Μυδοκαλλιεργειων όπου στα 2 ν.μ σχεδιάζεται να μεταφερθούν τα νέα μυδοτροφεια) ακούστηκαν διάφορες απόψεις για το πόσο καλό θα κάνει στην ανάπτυξη η ύπαρξη και εφαρμογή της ΠΟΑΥ!!

Για μας που ακούσαμε και άλλες φορές τα λόγια τα μεγάλα (λιμάνι) η ΠΟΑΥ είναι ο εύσχημος (και μοναδικός) τρόπος να μετακινηθούν τα μυδοτροφεια σε παρθένα μέρη και τίποτα περισσότερο!!!
Έτσι όσοι ρήμαξαν επί 30 χρόνια ένα μέρος του Θερμαΐκού θα συνεχίσουν να το κάνουν για άλλα τόσα χρόνια με μανδύα τώρα την ανάπτυξη ,το περιβάλλον και την αειφορεία!!!!
Η τοποθέτηση και μόνο ενός αγρότη (κατά δήλωσή του) ως Πρόεδρου της ΠΟΑΥ και η παρουσία και τα λεγόμενά του σ' αυτήν την συνάντηση ,τα 32 νέα και παράνομα μυδοτροφεια δείχνουν πόσο σοβαρά έχει πάρει η Αντιπεριφερεια το θέμα και τον ρόλο της!!!!

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Εδώ η άποψη του δήμου ήταν να αναλάβει την αποκομιδή ο Δήμος και να πληρώνεται γι' αυτήν από το Λιμενικό Ταμείο!!
Η δική μας άποψη ήταν ότι σε όλον τον κόσμο ο ρυπαίνων πληρώνει και δεν μπορεί μόνο σε μας ο ρυπαίνων να πληρώνεται! Αυτό άλλωστε προβλέπεται και στην  εφημερίδα της κυβέρνησης με ημ 4/11/11.
Προτείναμε επίσης την επιστροφή των μυδοτροφικων στο λιμάνι της Πύδνας όπου και ήταν τόσα χρόνια.
Με αυτόν τον τρόπο θα λυθούν πολλά προβλήματα .
Τελευταίο θέμα ήταν η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ μας όπου θυμίσαμε στον κ.Δήμαρχο και στις υπηρεσίες της αντιπεριφερειας την τραγικότητά τους!
Όλο το παραλιακό μέτωπο από φάρο Αλυκών έως υγροβιότοπο Αγαθούπολης θέλει καθάρισμα από επαγγελματίες και όχι ερασιτέχνες και εθελοντές γιατί απλά δεν μπορούν πια!Δυστυχώς!
Στο τελευταίο θέμα που τέθηκε εν τάχει δεν υπήρξαν άλλες προτάσεις .


Επιτροπή Πολιτών Β.Πιεριας