Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΡΟΥΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 Στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας βρέθηκε κατά το τριήμερο 24-26 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος,
συνοδευόμενος από τον διάκονο Παντελεήμονα Τσαραπατσάνη.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και έπειτα από πρόσκληση Μεταναστών από την Κατερίνη, τη Νεοκαισάρεια και άλλες περιοχές της Πιερίας.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις γνωριμίας με τις Ενορίες Τιμίου Σταυρού Mannheim, Ευαγγελισμού Θεοτόκου Esslingen και Αγίου Βασιλείου Backnang.
ToΣάββατο 25 Οκτωβρίου τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και ΠαύλουFeuerbach, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου και συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος υποδέχθηκε τον φιλοξενούμενο Μητροπολίτη μεταφέροντας τις ευχές του οικείου Ποιμενάρχου κ. Αυγουστίνου.
Μετά τον εσπερινό, το πολυπληθές εκκλησίασμα συμμετείχε σε εορταστική καλλιτεχνική εκδήλωση υποδοχής του Μητροπολίτη Κίτρους, με τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης έλληνα βαρύτονου Διονύση Τσαουσίδη. Ακολούθησε ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου.
Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Bitigheim-Bissingen. Ο Ιερός Ναός γέμισε ασφυκτικά λόγω της εορτής του Αγίου Δημητρίου. Ακολούθησε δεξίωση στην ενοριακή αίθουσα και ομιλία του Σεβασμιωτάτου.
Και στις δύο εκδηλώσεις συμμετείχαν πολλοί Κατερινιώτες, οι οποίοι ήλθαν από την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να συναντήσουν τον νέο Μητροπολίτη της ιδαιτέρας πατρίδας τους. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Μητροπολίτης Κίτρους επισκέφθηκε τη Στουτγκάρδη, στην οποία ζουν εκατοντάδες μετανάστες από την Πιερία. Αμέσως μετά τελέστηκε ομαδικό τρισάγιο στο Κοιμητήριο της περιοχής, όπου είναι ενταφιασμένοι πολλοί Έλληνες, ορισμένοι από τους οποίους νέοι στην ηλικία.
Τόσο στις ομιλίες του όσο και σε κάθε άλλη ευκαιρία, ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι οι Έλληνες που κατοικούν στην Πατρίδα όσο και οι συμπατριώτες τους Μετανάστες, ανήκουν σε έναν ενιαίο εθνικό κορμό. Τόνισε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνον το χώμα, αλλά και το πνεύμα. Και από το ελληνικό πνεύμα εμφορούνται οι Έλληνες μετανάστες, μεταφυτεύοντας τις παραδόσεις του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού στη γερμανική γη, όπου ίδρυσαν πολλές «Μικρές Πατρίδες». Αναγνώρισε, ακόμη, ότι Ελλάδα δεν είναι μόνον ο τόπος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ζει κανείς. Κάλεσε, τέλος, τους Μετανάστες να μείνουν προσηλωμένοι στις ηθικές αρχές και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, τις εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις, να είναι ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από την Εκκλησία και να έχουν εμπιστοσύνη στους πνευματικούς πατέρες τους, όπως είναι οι επίσκοποι και οι ιερείς τους.
Την Κυριακή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, σε ελληνικό εστιατόριο, συνάντηση μελών του Συλλόγου Μεταναστών Nεοκαισαριωτών Ν. Πιερίας, έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Αναστασίας Χατζηπαυλίδου-Τσαουσίδου.Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ποιμαντικές πρωτοβουλίες που έλαβε, στο σύντομο διάστημα της Αρχιερατείας του, καθώς και για το φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται, εδώ και πολλά χρόνια, στα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα και μέσω των λοιπών φιλανθρωπικών θεσμών.
Οι Πιεριείς Μετανάστες δεν παρέλειπαν, σε κάθε περίπτωση, να δείχνουν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στη νέα πατρίδας τους, δηλώνοντας την επιθυμία όχι απλώς να ενισχυθεί η πνευματική αυτή επικοινωνία με τον Ποιμενάρχη της Πατρίδας τους, αλλά και να αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον η συνεργασία και η επικοινωνία τους, σε όλα τα επίπεδα.
Στο πνεύμα αυτό είναι χαρακτηριστικά όσα έγγραψε σε επιστολή, που απηύθυνε προς τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταναστών Νεοκαισαριωτών Τηλέμαχος Ιωαννίδης: «Σεβασμιώτατε, Αυτές τις ημέρες έχει γίνει μια αλλαγή. Έγινε κάτι διαφορετικό. Ήλθατε κοντά στον Μετανάστη. Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Εσείς δεν περιμένατε να έλθουν Χριστούγεννα ή Πάσχα, να στείλετε στον Μετανάστη μήνυμα ότι είμαστε το αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Λαού. Αλλά ήλθατε και μας αγκαλιάσατε. Γυρίσατε σελίδα. Ο Παντοδύναμος να σας δίνει υγεία και σοφία, για να επιτελέσετε το βαρύ έργο που αναλάβατε».