Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

«Πως και γιατί η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα μυαλά της»

Νέοι, μορφωμένοι, με πολύ καλές προοπτικές εγκαταλείπουν την Ευρώπη (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία), αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο Βορρά
(Μ. Βρετανία και αλλού).
Ο Guardian φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτενές ρεπορτάζ για την ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση, με τον συγγραφέα να τοποθετεί το μεγάλο «κύμα» μετανάστευσης από το 2008 και μετά, όταν οι νέοι από τις χώρες του Νότου, χτυπημένοι από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικών αποφάσισαν να αναζητήσουν τη τύχη τους σε άλλες χώρες.
Οι χαμηλές τιμές στις πτήσεις, τα προγράμματα Erasmus αλλά και η άμεση επικοινωνία που προσφέρει το Skype βοηθά στη ραγδαία ανάπτυξη του φαινομένου, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Πρόσφατη στατιστική αποτίμηση της ανεργίας των νέων τοποθετεί την ανεργία των νέων Ελλάδα και Ισπανία στο δραματικό ποσοστό του 53%.
Στην Πορτογαλία εκτιμούν πως περίπου 200.000 νέοι έφυγαν προς το βορρά. Στην Ισπανία η αντίστοιχη μετανάστευση φτάνει στις 133.000, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές.
Από την αντίπερα όχθη το Λονδίνο, αλλά και άλλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένας προνομιακός τόπος για τους μετανάστες από τις νότιες χώρες. Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Αγγλίας ανακοίνωσε προσφάτως πως υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση της μετανάστευσης προς τη χώρα (της τάξης των 58.000 μεταναστών) με ανθρώπους που έρχονται κυρίως από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και την Πολωνία.