Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Δημήτριος Δ. Χριστογιάννης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών-ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από όλους τους μηχανικούς

Ερώτηση που κατατέθηκε από το Βουλευτή Πιερίας  κ. Δημήτρη Δ. Χριστογιάννη, Προς τους Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση με θέμα "Μείωση ασφαλιστικών εισφορών-ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από όλους τους μηχανικούς"



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
Βουλευτής Πιερίας-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 30.09.2014

  ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΘΕΜΑ: «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών-ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από όλους τους μηχανικούς»

Κύριε Υπουργέ,
Η παράταξή των μηχανικών τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν έχει σταματήσει να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι:
 δεν είναι  δυνατόν μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή οικονομική κρίση ,και με την οικοδομή να έχει "βουλιάξει" ,να πραγματοποιούνται υπέρογκες αυξήσεις ανά τριετία, στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών. Πέρα από το γεγονός ότι η υποχρεωτική άνοδος ασφαλιστικής κατηγορίας είναι αντίθετη στην ιδεολογία τους , δεν είναι και εφικτή. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να εισπραχθούν. Δεν τα έχουν καταρχήν οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν πλέον έσοδα, δεν τα έχουν οι επιχειρήσεις γιατί η οικονομική δραστηριότητα των μηχανικών έχει εκμηδενιστεί.
Σταθερή επιδίωξη της παράταξής των μηχανικών το τελευταίο διάστημα ήταν μέσω των εκπροσώπων τους στα όργανα διοίκησης των κλαδικών συλλόγων, να  προκαλέσουν , εκ νέου ,άμεση παρέμβαση αυτών των φορέων:

α) για την επίτευξη του στόχου της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μηχανικούς. Αυτό συνεπάγεται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι η επιλογή από τους μηχανικούς της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, θα έχει σαν αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές τους να παραμείνουν στα προ των αυξήσεων επίπεδα.

β) άμεσο διαχωρισμό των εισφορών που πληρώνουν οι μηχανικοί για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. Αυτό θα έχει άμεσο αποτέλεσμα να μπορούν οι μηχανικοί σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, με ένα σαφώς μικρότερο κόστος, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να εξασφαλίζουν τα φάρμακα τους.

Το Υπουργείο Εργασίας το 2013 σε όλα τα παραπάνω αιτήματα είχε ξεδώσει το ακόλουθο δελτίο τύπου:

 «Οι πρόεδροι των Επιστημονικών Συλλόγων των Μηχανικών μου έθεσαν μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους. Ένα βασικό αίτημα σύσσωμου του κλάδου τους -και κυρίως των νέων μηχανικών- είναι αυτό που αφορά στην δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας στους ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων του ΕΤΑΑ.
Θεωρείτο ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες καθιστούν άμεση την ανάγκη να καλυφθούν όλες οι σχετικές με το αίτημα προϋποθέσεις και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες μέχρι το τέλος του έτους για την διευθέτηση του αιτήματος, τηρουμένων πάντα των προβλεπόμενων κανόνων της ανταποδοτικότητας στις συνταξιοδοτικές τους παροχές».

Κατόπιν των ανωτέρω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1.     Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας στους ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων του ΕΤΑΑ;

2.     Πότε πιστεύετε ότι θα διευθετηθούν τα αιτήματα των μηχανικών σύμφωνα με όσα είχατε διαμηνύσει το 2013;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

1.     ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ