Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Στους 300.000 τόνους οι πρώτες εκτιμήσεις του ΥπΑΑΤ για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Στους 300.000 τόνους περίπου (πέρσι είχαμε παραγωγή 135.000 τόνους) προσδιορίζεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΥπΑΑΤ
που απέστειλε στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (International Olive Council – IOC). Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων Δενδροκηπευτικής του ΥπΑΑΤ, θα ακολουθήσει η δεύτερη εκτίμηση τον Φεβρουάριο (ή αρχές Μαρτίου) ενώ στοιχεία για την οριστική παραγωγή θα έχουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Επίσης από την πληροφόρηση που έχει το ΥπΑΑΤ από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου η παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να κυμανθεί στους 784.000 τόνους (πέρσι ήταν περίπου στους 1.700.000 τόνους) ενώ μειωμένη αναμένεται και η παραγωγή της Ιταλίας (περίπου στους 350.000 τόνους).
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, με μηδενικά αποθέµατα και ικανοποιητικές αρχικές τιμές (3,44 ευρώ το κιλό στην πρώτη δηµοπρασία των Αγίων Αποστόλων) ξεκίνησε η φετινή εµπορική περίοδος για το ελαιόλαδο. Η μειωμένη ισπανική και Ιταλική παραγωγή δείχνουν ότι αναμένεται φέτος μια καλή χρονιά για την ελληνική παραγωγή. Βασικό ζητούμενο όμως είναι η παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου στη χώρα μας, ώστε να εκμεταλλευτούμε την αυξημένη ζήτηση και να κερδίσει το προϊόν αυξημένη προστιθέμενη αξία. Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι και ελαιοτριβείς στον ΑγροΤύπο, οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρούν στην ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, οπότε και σχηματίζονται οι χημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την φρουτώδη ιδιότητα του ελαιολάδου, το προστατεύουν από το τάγγισμα και συμβάλλουν στην αντοχή του στο χρόνο. Η συγκομιδή να γίνεται με τρόπο ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι τραυματισμοί του καρπού της ελιάς. Μεγάλο ρόλο παίζει και η μεταφορά του καρπού που δεν θα πρέπει να γίνεται με νάυλον σάκους αλλά με υφασμάτινους. Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό.