Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 Παρουσία αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας και σημεία από το χαιρετισμό του Ζήση Ζάννα, μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, στην εκδήλωση για τον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία.


Αντιπροσωπεία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5/11 στην αστική σχολή Κατερίνης κατόπιν πρόσκλησης των συλλόγων που διοργάνωσαν εκδήλωση και έκθεση φωτογραφικού υλικού για τα γεγονότα στην Ουκρανία και τον αντιφασιστικό αγώνα ενάντια στο καθεστώς του Κιέβου. Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, Ζήσης Ζάννας, στον σύντομο χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Η πρωτοβουλία σας είναι πολύ σπουδαία γιατί μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε αυτά που αποκρύπτουν και παραποιούν τα κυρίαρχα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ. Οι μαρτυρίες σας από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας είναι συγκλονιστικές όπου διεξάγεται μία πρωτοφανής αιματοχυσία και εμφύλιος πόλεμος από την ακροδεξιά, νεοφασιστική κυβέρνηση του Κιέβου που επιβλήθηκε με βία απέναντι σε μία εκλεγμένη κυβέρνηση και νομιμοποιήθηκε στις πρόσφατες “εκλογές”. Βαρύτατη ευθύνη φέρουν, οι ΗΠΑ και η ΕΕ οι οποίοι μεθόδευσαν την υπάρχουσα κατάσταση στην χώρα της Ουκρανίας, αναβιώνοντας ένα νέο ψυχρό πόλεμο, ένα νέο τείχος ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Για όσους θεωρούν ότι η Ουκρανία είναι μακρυά μας και τα γεγονότα στην περιοχή δεν μας αφορούν κάνουν μεγάλο λάθος για δύο λόγους. Πρώτον γιατί στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας βρίσκεται ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού, η ελληνική ομογένεια που αριθμεί πάνω απο 200.000 μέλη, με σημαντική ιστορική και πολιτισμική διείσδυση στην περιοχή και δεύτερον διότι η χώρα μας, η Ελλάδα, βρίσκεται στη πιο καυτή γειτονιά του πλανήτη από το βορρά μέχρι το νότο, με ανοιχτά μέτωπα και λαούς που υποφέρουν κάτω από τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για νέα σύνορα και νέους ανταγωνισμούς σην περιοχή μας.


Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχη στην τραγωδία της Ουκρανίας καθώς πρώτη χαιρέτησε και αναγνώρισε, ως προεδρέυουσα χώρα της ΕΕ, το παράνομο ακροδεξιό καθεστώς του Κιέβου. Ακολουθώντας επικίνδυνη και τυχοδιωκτική εξωτερική πολιτική, η συγκυβέρνηση και ο υπουργός εξωτερικών κ. Βενιζέλος, ακυρώνει παραδοσιακές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας με χώρες όπως η Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να σταθεί σύμμαχος της Ελλάδας στην δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης και στις μεγάλες ανοιχτές εθνικές προκλήσεις. Παρά ταύτα η κυβέρνηση επέλεξε να συμπλεύσει με τις κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές ελίτ της ΕΕ και των ΗΠΑ, πληρώνοντας βαρύ το τίμημα του ρωσικού εμπάργκο, το οποίο το ζήσαμε έντονα στην περιοχή της Πιερίας με τους παραγωγούς μας αγροτικών προϊόντων, με τους μεταφορείς και τον τουρισμό.
Εμείς απευθύνουμε ένα διπλό κάλεσμα, στην ελληνική κυβέρνηση, να σταματήσει την επικίνδυνη και τυχοδιωκτική, δεμένη στον ευρωατλαντισμό εξωτερική πολιτική, να παράσχει κάθε βοήθεια στην ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας και να πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε η Ελλάδα να γίνει δύναμη φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Κάλεσμα επίσης στον ελληνικό λαό να δεί την αλήθεια, να σταθεί αλληλέγγυος με τον αντιφασιστικό κίνημα της Ουκρανίας και να καταδικάσει με κάθε τρόπο τον φασισμό και το νεοναζισμό, ο οποίος βρίσκεται όχι μόνο έξω αλλά και μέσα στη χώρα μας.