Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκρότηση της ιστορικής μνήμης είναι μια διαδικασία που απασχολεί τεκμηριωμένα τον πολιτικό και ιστορικό λόγο της σύγχρονης αριστεράς. Για τον λόγο αυτόν οργανώθηκε με
επιτυχία από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ημερίδα επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην μικρασιατική καταστροφή και στα τεράστια προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά) που δημιούργησε ο διωγμός των προσφύγων.
Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης μίλησε για τις κεμαλικές διώξεις και τη γενοκτονία εκ μέρους των Νεότουρκων και έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάλυση της στάσης των μεγάλων δυνάμεων ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανθούσες κοινότητες των Ποντίων και του μικρασιατικού Ελληνισμού καθώς και για τη στάση της σοβιετικής ένωσης αλλά και για τις σταλινικές διώξεις.
Ο Στέργιος Θεοδωρίδης ανέλυσε το ρόλο της μνήμης στην ιστορία της αριστεράς υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε σε συνεργασία και με τους τούρκους αριστερούς διανοουμένους τη μνήμη της ποντιακής γενοκτονίας.
Τέλος ο Αντώνης Κάλφας μίλησε για τη σημαντική βιβλιογραφία που παράγεται στην Πιερία από το 1965 (αφηγήσεις, απομνημονεύματα και μαρτυρίες) οι οποίες επιτρέπουν να αντιληφθούμε τόσο τη σχεδιασμένη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας και του Πόντου   όσο και τις δυσκολίες εγκατάστασης, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά κοιτάμε προς τα εμπρός ,προς το μέλλον όλοι μαζί και  διαφυλάσσουμε την ιστορική μνήμη μακριά από εθνικιστικές και  πολιτικές σκοπιμότητες .Η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων είναι καθήκον και είναι μία πράξη που δεν χωρίζει, αλλά ενώνει και σαν Συριζα Πιερίας καλούμε όλους να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή.


Στη συγκέντρωση μίλησε ο συντονιστής Πιερίας Ζήσης Ζάννας ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Τάσος Κανταράς καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων (Άρης Κασιμίδης, Δημήτρης Προκοπίδης, Γ. Γεωργιάδης κ.ά.) και πολλοί φίλοι του Πόντου.
.
Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ