Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Νέα έκθεση στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης & παρουσίαση βιβλίου

Έκθεση

Βασίλη Χ. Κωνσταντίνου
FOR SALE/ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιμέλεια Έκθεσης : Θούλη Μισιρλόγλου
Διάρκεια : 29 Νοεμβρίου 2015 – 11 Ιανουαρίου 2015
Εγκαίνια & παρουσίαση βιβλίου: Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014, 12:30


Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει τη συλλογή με έργα, ντοκουμέντα, αναμνηστικά, αντικείμενα και υλικό προπαγάνδας του Βασίλη Κωνσταντίνου. Η έκθεση της συλλογής θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 12:30 στο χώρο του μουσείου στο Θησείο, την έχει επιμεληθεί η Θούλη Μισιρλόγλου και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2015. Την ίδια ώρα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου FOR SALE/ΠΩΛΕΙΤΑΙ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
Ο Βασίλης Κωνσταντίνου μας φέρνει αντιμέτωπους με το περιεχόμενο της συλλογής αυτής με δύο διαφορετικούς τρόπους: ο ένας είναι τα πραγματικά αντικείμενα της συλλογής και ο άλλος ο μυθοπλαστικός, μέσα από τη πλοκή στο νέο του βιβλίο με τίτλο FOR SALE/ΠΩΛΕΙΤΑΙ (εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας). Το σύνολο του λογοτεχνικού έργου του Κωνσταντίνου αφορά και έρχεται πολύ συχνά αντιμέτωπο με τη συνθετότητα και την αμφισημία της εποχής μέσα από την ιστορία των ολοκληρωτικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.  

«Μια συλλογή με έργα σοσιαλιστικού ρεαλισμού από τα μεταπολεμικά Βαλκάνια αγοράζεται για να στολίσει ένα ξενοδοχείο στο Ισραήλ. Κάτω από οικονομικές και παράδοξες συγκυρίες ξεπέφτει στα χέρια του αφηγητή. Διερευνώντας πιθανές λύσεις για το μέλλον της, ο συλλέκτης-αφηγητής μοιράζεται με την αγαπημένη του ιστορικό μια διαδρομή στις ατραπούς των Βαλκανίων, στις σχέσεις πολιτικής, μύθων, αισθημάτων και τέχνης. Οι δυο τους, κάτω από το αυστηρό βλέμμα της επιμελήτριας, αποφασίζουν να εκθέσουν τη συλλογή προς πώληση. Μια ευφάνταστη και γοητευτική λογοτεχνική περιπλάνηση στην πρόσφατη Ιστορία.»

Η συλλογή του Βασίλη Κωνσταντίνου έχει συγκροτηθεί μέσα από πολυάριθμα ταξίδια και πεισματικές αναζητήσεις στη μεγάλη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων: λειτουργεί αναμνηστικά, αλλά και ως υπόμνηση μιας μεγάλης πολιτικής ιστορίας δημόσιων προσώπων και ταυτόχρονα πιο προσωπικά, αφού αποκαλύπτει πολλές κρυφές ιστορίες της ατομικής διαχείρισης της ιστορίας. Ως μυθιστορηματικό προϊόν, η ίδια συλλογή έχει μια περίεργη τύχη, αφού περνά από διαφορετικά χέρια και επενδύεται διαφορετικά από τον κάθε χρήστη της.

Όπως γράφει η Θούλη Μισιρλόγλου: η αξία της δεν έγκειται στην καλλιτεχνική δεξιότητα των ζωγράφων ή των γλυπτών που έχουν φιλοτεχνήσει τα έργα, για τον απλούστατο λόγο ότι η δεξιότητα αυτή δεν ενδιαφέρει πρωτίστως τους διάφορους “χρήστες” των εικόνων, παρά μόνο στο βαθμό που αυτή εξυπηρετεί τη συντεταγμένη, δογματική προβολή των αναπαριστώμενων προσώπων. Η αξία της έγκειται κυρίως στις μικρές ιστορίες που κρύβει –μικρές ιστορίες που κρύβονται στη “μεγάλη ιστορία”-, στη θεματική και γεωγραφική της εστίαση, στη διάδραση της λογοτεχνίας και των εικαστικών τεχνών –διάδραση που εμπλουτίζει ουσιαστικά τη συλλογή-, αλλά και στην επένδυσή της με τόση αγάπη και περίσκεψη από τον συλλέκτη, την για λίγο ερωμένη του και όλους τους κατά καιρούς εμπλεκόμενους μαζί της.

ΕΚΘΕΣΗ
Το σύνολό της θα εκτεθεί στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 29 Νοεμβρίου 2014 έως και τις 11 Ιανουαρίου 2015 και θα εγκαινιαστεί ταυτόχρονα με την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Κωνσταντίνου (επίμετρο Θούλη Μισιρλόγλου).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στις 12:30 στους χώρους του μουσείου. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος στη Καθημερινή, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Θούλη Μισιρλόγλου, Επιμελήτρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,  παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη, Δημάρχου Θεσσαλονίκης και με τη φιλική συμμετοχή της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου.




Για το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης:
Συντονισμός & Επικοινωνία: Ελένη Κωτσαρά, Υπεύθυνη Ανάπτυξης & Διοίκησης eleni.kotsara@mmca-mam.gr
Γραφιστικές εφαρμογές & μεταφράσεις: Ελένη Κατρακαλίδη, Επιμελήτρια




Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο link  https://www.dropbox.com/sh/qmhevo20mnzrfep/AAB8Ei3UQyPY7FNZkIhZ86Aha?dl=0