Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Σταυρίδης Αντώνης, πρώην διεθνής διαιτητής, παρατηρητής ΕΠΣ Πιερίας

«Στην Αμερική οι διαιτητές παίρνουν ό,τι αξίζουν και δικαιούνται»...
Του Κολίτση Νίκου

...τονίζει χαρακτηριστικά ο παρατηρητής του αγώνα Απόλλων Ράχης-Μακεδόνες Πιερίων.
Με μία λαμπρή διαδρομή 22 χρόνων, ως διεθνής διαιτητής, και ένας από τους πρωτεργάτες του ιδρυτικού συνδέσμου διαιτητών Πιερίας,  κοσμεί σήμερα με την παρουσία του, από τη θέση πλέον του παρατηρητή, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της ΕΠΣ Πιερίας.
Σε κερδίζει αμέσως με το χαμόγελό του, την πραότητα του χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του. Με το μυαλό και τη σκέψη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού,  με περηφάνεια και τιμή μας μιλάει για το φυσικό διάδοχό του, το γιο του, Γιάννη Σταυρίδη, επίσης διεθνή διαιτητή Super League, που εδώ και τρία χρόνια έχει μετεγκατασταθεί στη μακρινή Αμερική και αποδίδει ποδοσφαιρική δικαιοσύνη στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το MLS.
Ο Γιάννης Σταυρίδης θα μπορούσε να είναι απλώς ένας ακόμη Έλληνας της διασποράς,  αν δεν είχε ξεχωρίσει και δεν είχε πρωτεύσει ανάμεσα σε 2500 συναδέλφους του απ' όλο τον κόσμο στην πολιτεία της Καλιφόρνιας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Διεθνής διαιτητής Super League, από τα πλέον αναγνωρίσιμα ονόματα των τελευταίων χρόνων, ο Κατερινιώτης ρέφερι, με αξιοσημείωτη διαιτητική θητεία σε Ελλάδα και Κύπρο, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, σε μία χώρα που μπορεί το ποδόσφαιρο να μην είναι ο «βασιλιάς των σπορ», αλλά σέβεται το θεσμό της διαιτησίας ως λειτούργημα απονομής δικαιοσύνης. Πιο πρόσφατη είναι η συμμετοχή του σε διεθνές φιλικό αγώνα του Μεξικού μπροστά σε 92000 θεατές.
Από την ελληνική διαιτησία, άλλοτε εξιλαστήριο θύμα για όλους και για όλα και άλλοτε όργανο χειραγώγησης, με όρους και συνθήκες αμφισβητούμενης αξιοκρατίας από πρόσωπα και καταστάσεις, στην επαγγελματική διαιτησία στην Αμερική, «όπου οι διαιτητές παίρνουν ό,τι αξίζουν και δικαιούνται».