Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου της παράλληλης στήριξης μαθητών στην Π.Ε. Πιερίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου της παράλληλης στήριξης μαθητών στην Π.Ε. Πιερίας.

         
Στην Π.Ε. Πιερίας, οι μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι γονείς τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου της παράλληλης στήριξης.
Να σημειώσουμε ότι για το θέμα αυτό το Κόμμα μας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση (αρ.πρωτ. 3513/14.10.2014) η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο.
Τη φετινή χρονιά κατατέθηκαν από την περιοχή, συνολικά 36 αιτήσεις, οι οποίες έγιναν όλες δεκτές. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, από το αρμόδιο Υπουργείο, έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Όλο το διάστημα, τα 36  παιδιά μαθήτευαν χωρίς παράλληλη στήριξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια, που δυσκολεύονται μέσα στην τάξη, για τους γονείς τους,  αλλά και για τους συμμαθητές τους και δασκάλους τους.
Επιπλέον πρόβλημα, εκτός από την καθυστέρηση στην τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, εντοπίζεται πλέον και στον αριθμό των τοποθετημένων εκπαιδευτικών. Παρά τις 36 δεκτές αιτήσεις, οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγή που πήγαν σχολεία είναι μόνο 19.
Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών, χαρα­κτη­ριστικό είναι το παράδειγμα του 16ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, στο οποίο υπάρ­χει μόνο 1 δασκάλα για τους 5 μαθητές, εκ των οποίων οι 2 δικαιούνται πλήρη παράλ­ληλη στήριξη και αντί αυτού λαμβάνουν μόνο 6 ώρες την εβδομάδα.  Οι δε εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, μετακινούνται από τάξη σε τάξη και από σχολείο σε σχολείο.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από την εκπαίδευση των μαθητών αυτών, οι οποίοι δυσκολεύονται να φτάσουν το επίπεδο της υπόλοιπης τάξης. Παράλληλα οι λαϊκές οικογένειες στην προσπάθεια τους να καλύψουν τα κενά αυτά καταφεύγουν σε λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη λεηλατημένο εισόδημα τους, από την ακολουθούμενη πολιτική, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, επιπλέον πρόβλημα για τα παιδιά αυτά αποτελεί το γεγονός της αλλαγής του εκπαιδευτικού που τα εξυπηρετεί, κάθε χρόνο. Άλλωστε είναι επιλογή και της σημερινής συγκυβέρνησης, το μέτρο της παράλληλης στήριξης να υλοποιείται από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και όχι από μόνιμους, σύμφωνα και με την απάντηση (αρ. πρωτ. 53517/ΙΗ ΕΞ), που έχει δώσει το αρμόδιο Υπουργείο σε σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ (αρ.πρωτ. 9038/01.04.2013).

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ώστε να καλύπτονται πλήρως και χωρίς κενά οι ανάγκες των μαθητών για παράλληλη στήριξη στην Π.Ε. Πιερίας.


Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου