Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Σε διαβούλευση το σχέδιο για την Ανάπτυξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών

Μετά την υπογραφή απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκπόνησης της Εθνικής Στρατηγικής Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, υποβάλλει σε Δημόσια Διαβούλευση το σχέδιο της Εθνικής
Στρατηγικής για την Ανάπτυξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών. 

Το σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2014, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν (συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο Σχολίων και Προτάσεων) τα σχόλια και προτάσεις επί του κειμένου, τεχνικής ή συντακτικής φύσεως. 
Η Εθνική Στρατηγική για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών - ΕΣΜ (Intelligent Transport Systems - ITS) περιγράφει τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των ΕΣΜ στην Ελλάδα για την δεκαετία 2015-2025, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τις μεταφορές και για την χώρα. Αυτό είναι το πρώτο κείμενο Εθνικής Στρατηγικής της Ελλάδας για τα ΕΣΜ και αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Οι κατευθύνσεις αυτές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από τους φορείς χάραξης και υλοποίησης πολιτικής, τους επαγγελματίες και το επιστημονικό δυναμικό που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΕΣΜ. 
Ο κύριος στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι να εντοπίσει τις σχετικές ελλείψεις και να παρουσιάσει τις ανάγκες της Ελλάδας, να καθορίσει το όραμα για το μέλλον της προώθησης και εφαρμογής των ΕΣΜ και να ορίσει ένα σύνολο αρχών που θα πρέπει να εφαρμόζονται.
Επίσης, η Εθνική Στρατηγική παρέχει έναν οδικό χάρτη για την καθοδήγηση: 
o του σχεδιασμού, σύμφωνα με την αρχή της προτεραιοποίησης 
o της υλοποίησης, λειτουργίας και συντήρησης των ΕΣΜ, σύμφωνα με την αρχή της βελτιστοποίησης/ μείωσης του συνολικού κόστους, με ολοκληρωμένο και αποδοτικό τρόπο. 
Στόχο της Στρατηγικής αποτελεί η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και των προσφερόμενων υπηρεσιών των ΕΣΜ, δημιουργώντας ταυτόχρονα το κατάλληλο περιβάλλον για τη συνεκτική ανάπτυξή τους. 
Τα ΕΣΜ προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις για την αποσυμφόρηση και την ασφάλεια των μεταφορικών δικτύων, τη βελτίωση της κινητικότητας και της αποτελεσματικότητας και ενισχύουν την παραγωγικότητα, μέσω της ενσωμάτωσης προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (Information and Communication Technologies - ICT) στην υποδομή μεταφορών και στα οχήματα. Τα ΕΣΜ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ασύρματων και ενσύρματων ηλεκτρονικών τεχνολογιών, τεχνολογιών ICT και υπηρεσιών. Αξιοποιώντας τις υπάρχουσες και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές των χρηστών για τον τρόπο ταξιδιού, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος μεταφορών και να αξιοποιήσουν με βέλτιστο τρόπο τις υφιστάμενες υποδομές. 
Τα ΕΣΜ επικεντρώνονται στην υποδομή και το όχημα, καθώς και στις ολοκληρωμένες εφαρμογές μεταξύ των δύο. 
Χρήστες των ΕΣΜ 
Ως χρήστες των ΕΣΜ, στο πλαίσιο του παρόντος κειμένου, εννοούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής, διάθεσης και χρήσης προϊόντων και υπηρεσιών ΕΣΜ. Έτσι οι χρήστες διακρίνονται είτε ως λήπτες είτε ως πάροχοι υπηρεσιών και προϊόντων ΕΣΜ είτε ως παραγωγοί/ κάτοχοι/ πάροχοι δεδομένων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των παραπάνω υπηρεσιών. 
Ενδεικτικά αναφέρονται: 
o Απλοί χρήστες (π.χ. ταξιδιώτες, οδηγοί, μετακινούμενοι) 
o Ειδικοί χρήστες (π.χ. επαγγελματίες οδηγοί, εταιρείες οδικών μεταφορών, ταξί, τουριστικά λεωφορεία, ασφαλιστικές εταιρείες) 
o Χρήστες με ιδιαίτερες ανάγκες (π.χ. ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών) 
o Δημόσιες Αρχές/Υπηρεσίες με αρμοδιότητα διαχείρισης οδικών υποδομών o Δημόσιες Αρχές/Υπηρεσίες με αρμοδιότητα διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης (π.χ. Πολιτική Προστασία, Τροχαία) o Φορείς λειτουργίας και συντήρησης αυτοκινητοδρόμων (δημόσιοι ή/και Ιδιωτικοί) 
o Φορείς διαχείρισης μέσων μαζικής μεταφοράς και στόλων οχημάτων 
o Φορείς αναμετάδοσης οδικών πληροφοριών 
o Φορείς συλλογής/ διάθεσης δεδομένων κυκλοφορίας 
o Φορείς συλλογής/ διάθεσης μετεωρολογικών δεδομένων και προβλέψεων καιρικών συνθηκών 
o Φορείς έρευνας, δημιουργίας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων στα ΕΣΜ 
o Φορείς θεωρητικής και πρακτικής μάθησης στα ΕΣΜ o Εταιρείες παραγωγής/ διάθεσης υπηρεσιών ΕΣΜ 
o Εταιρείες παραγωγής/ διάθεσης ψηφιακών χαρτών γεωγραφικής απεικόνισης και εντοπισμού θέσης 
o Εταιρείες παραγωγής/ διάθεσης προϊόντων/εξοπλισμών απαιτούμενων στα ΕΣΜ o Εταιρείες κατασκευής και συντήρησης οχημάτων 
o Εταιρείες διαχείρισης εμπορευματικών μεταφορών o Εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ψηφιακών επικοινωνιών
o Εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης 
o Εταιρείες διαχείρισης και επεξεργασίας δεδομένων 

δείτε εδώ όλο το σχέδιο

www.dikaiologitika.gr