Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Στην δικαιοσύνη τα λιβανέζικα επενδυτικά deals

Πολλά είναι τα νομικά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει ο -λιβανέζικων συμφερόντων- όμιλος εταιρειών real estate που τα τελευταία χρόνια φερόταν να αγοράζει μεγάλες εκτάσεις σε ελληνικά νησιά για λογαριασμό του Εμίρη του Κατάρ.

Ο λόγος για τον όμιλο που ανήκει στον Λιβανέζο Κριστιάν Κομέρ, ο οποίος εμφανίζεται ως κύριος μέτοχος, μεταξύ άλλων, της «Pimara», που αγόρασε την Οξυάαλλά και της «Pimana», που αγόρασε 15.000 στρέμματα στη Ζάκυνθο.
Οι δραστηριότητες των εν λόγω εταιρειών έχουν τεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα υπό δικαστική διερεύνηση, καθώς αφενός μεν η ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου στην Οξυά (όπου υπάρχει και προστατευμένη περιοχή Natura) πάγωσε ξαφνικά, με αποτέλεσμα το γραφείο του αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη που ανέλαβε το project να καταγγέλλει ότι δεν πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του, και αφετέρου πριν από μερικές ημέρες τόσο η Μητρόπολη Ζακύνθου όσο και η Μονή Αγίου Γεωργίου, εκπροσωπούμενες από τον δικηγόρο Διονύση Γκούσκο, κατέθεσαν μήνυση καταγγέλλοντας παράνομη μεταβίβαση εκτάσεων.
Σύμφωνα με τη μήνυση,  στην έκταση που πουλήθηκε περιλαμβάνεται και η περίφημη παραλία του Ναυαγίου, η οποία αποτελεί την πιο διάσημη τοποθεσία της Ζακύνθου.
Οι μηνυτές  ζήτησαν να διερευνηθεί η διάπραξη των αδικημάτων της κακουργηματική απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων, της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος κ.λ.π. και δηλώσαν παράσταση πολιτικής αγωγής για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν απ’ τα ανωτέρω αδικήματα. Η μήνυση ΕΔΩ
Στις δικαστικές αίθουσες μεταφέρθηκε και η διαμάχη μεταξύ της εταιρείας Pimara και του αρχιτεκτονικού γραφείου «aa Associates». Ως νοστώ, τους τελευταίους μήνες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βομβάρδισαν την κοινή γνώμη με δημοσιεύματα-αφιερώματα για το νησί που αγόρασε ο Εμίρης και το οποίο με την συνδρομή του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού γραφείου θα μεταμορφωνόταν σε art island, με κυρίαρχο στοιχείο την πολιτιστική ανάπτυξη, τους οικισμούς καλλιτεχνών, τα μουσεία και τις γκαλερί κ.α..
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Wall Street Journal διαφήμιζε -κατόπιν πληρωμένης καταχώρησης- το μεγαλεπίβολο project στις σελίδες της, φιλοξενώντας μάλιστα δηλώσεις στελεχών, μεταξύ άλλων, της ελληνικής κυβέρνησης και του IMF για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. 
Το «aa Associates» κατέθεσε όμως αγωγή εναντίον της λιβανέζικης εταιρείας γιατί όπως υποστηρίζει δεν πληρώθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε και για τις μελέτες όσον αφορά την αξιοποίηση της Οξυάς. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της εταιρείας, υποστηρίζουν πως το «aa Associates» έλαβε 400.000 ευρώ χωρίς να προσφέρει τις υπηρεσίες που είχαν συμφωνηθεί.
Η υπόθεση συζητήθηκε στις 11 Νοεμβρίου και τώρα εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης. ΛεπτομέρειεςΕΔΩ
Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, το γεγονός ότι αν και στο νησί προκλήθηκαν αντιδράσεις, τόσο οι τοπικές Αρχές, όσο και ο Νότης Μηταράκης δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος, αφήνοντας όπως καταγγέλλεται δημόσιες εκτάσεις να περάσουν στα χέρια του fund. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην ιδιοκτησία του ομίλου πέρασαν και άλλα πέντε νησάκια στην περιοχή και η Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου αντέδρασε με ανακοίνωσή της στην πώληση της Οξυάς αλλά και των υπόλοιπων νησιών τονίζοντας ότι όποιος θέλει να «αγοράσει νησί εκεί πρέπει να ξέρει πως επιτρέπεται να κτίσει ένα μαντρί, να βάλλει αγριοκάτσικα κι αγριοκούνελα και να παρακολουθεί τα πουλιά. Επίσης μπορεί να κάνει και μικρή υποδομή γι’ αυτά. Για ξενοδοχεία, πισίνες, βίλες και τουρίστες ούτε λόγος».
«Πέρα από δασικές εκτάσεις που είναι τα περισσότερα απ’ αυτά, άπαντα είναι περιοχές ΝATURA. Οι χρήσεις γης για το καθένα ορίζεται αυστηρά (;) από την ΚΥΑ 22306/ΦΕΚ 477/31.5.2006. Επιπλέον η διαχείριση των Νότιων Εχινάδων στις οποίες τα περισσότερα νησιά ανήκουν, είναι αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού» τόνισαν μεταξύ άλλων.
Σιγήν ιχθύος τηρεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και για για τα δύο ρεπορτάζ της «Ζούγκλας»μέσω των οποίων αποκαλύφτηκε  ότι ο Εμίρης ήταν απλά υποψήφιος επενδυτής και όχι ο χρυσός αγοραστής εκτάσεων στη Ζάκυνθο και του νησιού Οξυά του Ιονίου. Σημειώστε παρακαλώ και ότι σε συνεντεύξεις του αναφέρθηκε σε διαδικασία fast track που ήδη απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία .

JusticeForGreece με υλικό από zougla.grtvxs.gr κλπ