Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Διοργάνωση από τον ΣΕΒΕ του Συνεδρίου EXPORT SUMMIT IΙI, με θέμα τους Μηχανισμούς Χρηματοδότησης των Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων, ιδιαίτερα επιτυχημένων διοργανώσεων 
τ2012 και το 2013, ο ΣΕΒΕ για το 2014 θα διοργανώσει το EXPORT SUMMIT IΙI,με θέμα
τους Μηχανισμούς Χρηματοδότησης των Εξαγωγικών επιχειρήσεων (Financing Exporting Firms). Το Συνέδριο έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 3 Δεκεμβρίου 2014 στο συνεδριακό χώρο «Θεόδωρος Καρατζάς» στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ Μέγας Χορηγός είναι η Εθνική Τράπεζα.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης, έχει επιλεγεί λαμβάνοντας υπόψη το παρατεταμένο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας και την ύπαρξη σημαντικού κενού χρηματοδότησης των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων, καθώς οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση χρήματος και μόλις το 5% της άντλησης επιχειρηματικών κεφαλαίων προέρχεται από εξωτραπεζικό δανεισμό.

Οι παραπάνω λόγοι είναι και οι κυριότερες αιτίες για την κάμψη της δυναμικής των ελληνικών εξαγωγών από τον Ιανουάριο 2013 μέχρι και σήμερα. Η ανάγκη για οριστική επίλυση του κρίσιμου προβλήματος της ρευστότητας είναι άμεση, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΤΕ, υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω διείσδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές (κυρίως στις υψηλά κερδοφόρες της Δυτικής Ευρώπης), ενώ εκτός από το 30% των ΜμΕ οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα πλήθος ΜμΕ (της τάξης του 16%), οι οποίες είναι δυνητικά εξωστρεφείς και προτίθενται να εξάγουν σε περίπτωση που βρουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια κίνησης.

Στόχος του Export Summit III είναι, αφενός μεν να «εστιάσει» στο χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω μίας ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και σύγκρισης με την αντίστοιχη στο εξωτερικό και, αφετέρου, να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές χρηματοδότησης από αποτελεσματικά μοντέλα χρηματοδότησης που ακολουθούν αντίστοιχες εξαγωγικές επιχειρήσεις του εξωτερικού, καθώς και σύγχρονα εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε εκπροσώπους εξαγωγικών επιχειρήσεων, στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και φορέων, κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, εκπρόσωποι από σημαντικούς φορείς του εξωτερικού, όπως το International Chamber of Commerce, το UK Institute of Export, ο World Trade Organization, το IFC, η Oliver Wyman, η FINEST, η Northstar Europe, κ.α.

Χορηγοί του Export Summit III είναι η Εθνική Τράπεζα (Μέγας Χορηγός), η DK Consultants (Bronze Sponsor), ενώ υποστηρικτές του συνεδρίου είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το συνέδριο και να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο site του συνεδρίου www.exportsummit.grH συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν. Ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.