Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

PwC: Δάνεια πάνω από 100 δισ. ευρώ θα πουληθούν το 2014

Χαρτοφυλάκια δανείων με ονομαστική αξία 67 δισ. ευρώ έχουν πουληθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο εννεάμηνο του 2014, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από
την PwC.Παράλληλα, η PwC εκτιμά ότι, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη συναλλαγές αξίας επιπλέον 50 δισ. ευρώ.
 Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συναλλαγών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, το οποίο σημαίνει ότι το σύνολο των μη βασικών χαρτοφυλακίων (noncoreassets) που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες και πουλήθηκαν εντός του 2014 θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. 
«Η ονομαστική αξία των δανείων που μεταβιβάστηκαν το 2012, ανήλθε στα 46 δισ. ευρώ και το 2013 στα 64 δισ. ευρώ. Για το 2014, αναμένεται μία αύξηση τουλάχιστον 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 
Τα χαρτοφυλάκια των δανείων που αφορούν εμπορικά ακίνητα συνεχίζουν να κυριαρχούν στις τρέχουσες συναλλαγές και η PwC εκτιμάει ότι το 2014 οι συναλλαγές που αφορούν τις μεταβιβάσεις αντίστοιχων χαρτοφυλακίων θα ξεπεράσει το 50% των συνολικών συναλλαγών. 
Ενώ πολλές από τις συναλλαγές αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπάρχει και ένας αυξανόμενος αριθμός εξυπηρετούμενων δανείων που εισέρχονται στην αγορά ως αποτέλεσμα αυξανόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος για απόκτηση χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται στην έρευνα. 
Παράλληλα με την αυξανόμενη ζήτηση για χαρτοφυλάκια εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων, ηPwC βλέπει και ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για χαρτοφυλάκια εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων και, ειδικότερα, για εταιρείες ρίσκου κατηγορίας ΒΒ &B-. 
Ο συνδυασμός γρήγορης διάθεσης κεφαλαίων, ενδογενούς διασποράς κινδύνου και σημαντικής απόδοσης στη λήξη είναι πολύ ελκυστικός για ένα μέρος επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία όλο και περισσότερο επηρεάζουν τις τιμές τόσο την πρωτογενή όσο και τη δευτερογενή αγορά αυτών των κατηγοριών. 
Ο αυξανόμενος αριθμός των εξυπηρετούμενων κεφαλαίων που εισέρχονται στην αγορά, προσελκύει μία πολυποίκιλη ομάδα από ενδιαφερόμενους αγοραστές: 
Μερικοί από τους παραδοσιακούς επενδυτές διαχείρισης κεφαλαίων εστιάζουν ξεκάθαρα στη δημιουργία μίας ευρύτερης βάσης εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη. 
Επιπλέον, η PwC βλέπει έναν μικρό αριθμό τραπεζών να προσανατολίζονται προς την απόκτηση χαρτοφυλακίων σαν ένα τρόπο, για να αποκτήσουν πελάτες. 
Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κρατικά επενδυτικά ταμεία, αλλά, μέχρι σήμερα, η επίδραση από συναλλαγές τους στην αγορά είναι περιορισμένος», σύμφωνα με την έρευνα. 
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από την PwC δείχνει, επίσης, την ανάλυση των συναλλαγών ανά χώρα. Στην Ιταλία, ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να υπερ- διπλασιαστεί μεταξύ του 2013 και του 2014. 
Με τον ιταλικό τραπεζικό τομέα στο επίκεντρο, λόγω των αξιολογήσεων της ΕΚΤ, η PwC αναμένει ότι η αγορά χαρτοφυλακίων δανείων ιταλικών τραπεζών θα είναι ιδιαιτέρως ενεργή, τα επόμενα χρόνια. 
Οι μεγάλοι επενδυτές που επενδύουν, παγκοσμίως, αναζητούν ευκαιρίες σε πολλές αγορές, αλλά, καθώς σε μερικές μικρότερες αγορές ο όγκος των συναλλαγών αυξάνεται, περιφερειακοί / μικρότεροι επενδυτές εστιάζουν στις αγορές συγκεκριμένων χωρών, επισημαίνει η PwC.

www.dikaiologitika.gr