Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η πρόσφατη ημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με τίτλο «Όλυμπος 2918 μ. Μύθου και Ιστορίας»

 Η πρόσφατη ημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με τίτλο «Όλυμπος 2918 μ. Μύθου και Ιστορίας»
Κείμενο-Φωτογραφίες : Μπάμπης Τάσιος
FacebookOmorfa Taxidia
Η πρόσφατη ημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με τίτλο «Όλυμπος 2918 μ.
Μύθου και Ιστορίας», που σκοπό είχε την προβολή και περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, αποτέλεσε μια θαυμάσια ευκαιρία, ώστε να περιηγηθούμε και να επισκεφθούμε τόπους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι επισκέψεις μας,στο ρακοκάζανο του Γιάννη Παντούλη 3χλμ, έξω από την Κατερίνη,  στην Περίσταση Πιερίας, καθώς και στο Κτήμα Κούρτη, στη Ράχη Πιερίας, μας έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τους ανθρώπους, που με πάθος και μεράκι, επιχειρούν. Συνοδοί μας η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, με τους συνεργάτες της Δημήτρη Ρουκά και Βασίλη Δήμου.
Παρακολουθήσαμε τη διαδικασία της απόσταξης και απολαύσαμε το τσίπουρο του Γιάννη Παντούλη, με τη συνοδεία εκλεκτών εδεσμάτων. Συζητήσαμε για την μεγάλη του αγάπη το αμπέλι, που έγινε η αφορμή να εγκαταλείψει την οικονομική επιστήμη ,την πρότερη ενασχόληση του. Σήμερα παράγει τσίπουρα βιολογικά , κρασιά αλλά και λικέρ. Στο φιλόξενο χώρο μυρωδιές από ξύλο που καίει ,τα κάστανα στη φωτιά και παντού κυριαρχεί το άρωμα ,αλλά και το << πνεύμα >> του τσίπουρου. Μια γιορτή, που απελευθερώνει, ενώνει ανθρώπους, δημιουργεί παρέες.
Το νυχτέρι κοντά στο καζάνι μένει αξέχαστο , η μουσική πολύτιμος και απαραίτητος συνοδός ,επίκουρος στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας , απόλυτα απελευθερωτικής. Οι άνθρωποι του καζανιού, μια όμορφη παρέα, με κοινούς πόθους και αγάπες, θα συνεχίσει να δημιουργεί ,αλλά και να περιμένει τις παρέες , που αντιστέκονται στη μοναξιά της σύγχρονης εποχής .
Στη Ράχη Πιερίας, επισκεφθήκαμε το Κτήμα Κούρτη ¨ ΟΙΝΟΒΙΟΝ ¨. Ο βιολογικός αμπελώνας του κτήματος έχει έκταση 60 στρεμμάτων. Ο Απόστολος Κούρτης, Αμπελουργός-Οινοποιός, μας μίλησε για τις βιολογικές του καλλιέργειες, για τη μεγάλη γιορτή του τρύγου, όπως και για την διαδικασία της οινοποίησης. Το οινοποιείο του, ένας χώρος μαγευτικός ζεστός, οικείος ,αισθάνεσαι μέρος του, με το που διαβαίνεις την όμορφη εξώπορτα. Σα να μπαίνεις στο δικό σου σπιτικό ,η υποδοχή εγκάρδια, νοιώθεις να σε αγγίζει, χρώματα ,αρώματα εντυπωσιακά.  Ο οίκος του Οίνου, με όλη τη σημασία της λέξης. Μας εντυπωσιάζουν τα δρύινα γαλλικά βαρέλια, για την παλαίωση των κρασιών, που προσδίδουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ξύλου. Η παραγωγή του κτήματος περιλαμβάνει λευκούς και ερυθρούς ξηρούς οίνους, των ποικιλιών Τrebbiano, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah. Tο κρασί του κτήματος, Cabernet Sauvignon του 2008, βραβεύτηκε με Ασημένιο Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles 2011. Ο Απόστολος μας έδωσε την ευκαιρία, να δοκιμάσουμε τα κρασιά του, που ευφραίνουν τη καρδιά και απελευθερώνουν το νου.
Συνοδευτικά πιάτα με γεύσεις ξεχωριστές, η συντροφιά απολαμβάνει τη συζήτηση για τον πολιτισμό του κρασιού και ύστερα ανοίγει πανιά, για μουσικές ,ταξίδια, κι΄όλα αυτά που ενώνουν με τρόπο όμορφο, τους ανθρώπους.
Εδώ στη σκιά του Ολύμπου, του θεϊκού βουνού, όλα μοιάζουν διαφορετικά, η ενέργεια είναι απίστευτη και κατακλύζει το είναι μας.
Με το καλό να ξανανταμώσουμε, σε δρόμους και τόπους αγαπημένους.