Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Απόλυτα επιτυχημένη η εκδήλωση με θέμα: «Δωρεά μυελού των οστών»

 Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης και το Σύλλογο Καρκινοπαθών Πιερίας «Η Αγία Αικατερίνη», διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Δωρεά μυελού των
οστών – Ενημέρωση και εγγραφή εθελοντών δοτών», η οποία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, 3 Δεκεμβρίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης «Εκάβη» και πλαισιώθηκε από την πολυβραβευμένη Ορχήστρα Νέων Δίου του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου. Η Ορχήστρα Νέων με την καθοδήγηση του μαέστρου, κου Πατρή χάρισε ευχάριστες μουσικές μελωδίες στο κοινό.

            Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, τους οποίους ευχαρίστησε για τη μεγάλη συμμετοχή τους σε αυτήν την ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τη σπουδαιότητα της δωρεάς μυελού των οστών και την αναγκαιότητα ενημέρωσης των συμπολιτών μας για ένα θέμα που αφορά όλους μας. Η κα Μαυρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά “είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα δίπλα στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Πιερίας χωρίς δεύτερη σκέψη. Η δωρεά μυελού των οστών είναι μία τόσο απλή κι όμως τόσο κρίσιμης σημασίας διαδικασία και έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας να γίνουμε όλοι μας εθελοντές δότες”.


            Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κα Μπατάλα, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη. Η κα Μπατάλα ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και το Σύλλογο Καρκινοπαθών Πιερίας, καθώς και οι τρεις φορείς είχαν την ευκαιρία να συνδιοργανώσουν μία τόσο σημαντική εκδήλωση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, όσον αφορά στο ζήτημα της δωρεάς του μυελού των οστών.
            Κεντρικές ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν η Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Ιατρός Αιματολόγος, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθύντρια Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και η Κάτια Χατζηπέτρου, ψυχολόγος και εκπρόσωπος της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου “Όραμα ελπίδας”.


            Η κα Παπαδοπούλου ανέλυσε την ιδιαίτερα απλή και ανώδυνη διαδικασία για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων μέσω του μυελού των οστών ή μέσω του περιφερικού αίματος αναφέροντας πως “το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών γίνονται σήμερα με περιφερική λήψη αιμοποιητικών κυττάρων, κατά την οποία συλλέγονται τα αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα και όχι απευθείας από τον ίδιο τον μυελό.  Η πλειοψηφία των δοτών αισθάνεται αρκετά καλά μετά τη μεταμόσχευση και μπορεί να φύγει μερικές ώρες μετά τη διαδικασία από το νοσοκομείο. Ο μυελός που αφαιρείται αναγεννιέται γρήγορα χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάσταση του δότη”.
            Η κα Χατζηπέτρου εστίασε στη σπουδαιότητα και κυρίως την αναγκαιότητα για την ύπαρξη εθελοντών δοτών μυελού των οστών, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να σώσει μία ζωή. “Συμπληρώνοντας την ειδική αίτηση και δίνοντας δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος, δηλαδή σάλιου, γινόμαστε εθελοντές δότες μυελού των οστών και είμαστε σε θέση, εάν κληθούμε να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας που μας έχει πραγματική ανάγκη, Όποιος επιθυμεί, μπορεί να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο στο τμήμα Αιμοδοσίας και να ζητήσει να γίνει εθελοντής δότης μυελού. Είναι τόσο απλό”.


            Την εκδήλωση στήριξαν θερμά το Σώμα Εθελοντών  Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, η ομάδα μπάσκετ του Πιερικού Αρχέλαου, της οποίας οι αθλητές έγιναν εθελοντές δότες, η παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας του Ν.Ο.ΚΑΤ. και η Κατερίνα Νικολαΐδου, η οποία έγινε εθελόντρια δότης στο περίπτερο του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” στον πεζόδρομο της Κατερίνης.
            Επίσης στην εκδήλωση συμμετείχαν η ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών “Ατρόμητος Κατερίνης”, η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου “Νεφέλες” και άλλοι εκπρόσωποι και αθλητές από διάφορες τοπικές ομάδες. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η παρουσία όλων των συλλόγων αιμοδοσίας, οι οποίοι έστειλαν εκπροσώπους τους στην εκδήλωση για το μυελό των οστών, καθώς οι σύλλογοι έχουν αγκαλιάσει και υιοθετήσει τη δράση σχετικά με τη δωρεά μυελού, αφού οι ίδιοι μπορούν να γίνουν κοινωνοί αυτής της ιδέας με τους συνανθρώπους μας.
            Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αφανή ηρωίδα της εκδήλωσης, την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας, Θεανώ Γελαδάρη, η οποία ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, την κα Μαυρίδου και την κα Μπατάλα, καθώς επίσης τις κεντρικές ομιλήτριες και την πρόεδρο του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, κα Γκριμούλα, στις οποίες δώρισε και χειροποίητες εικόνες της Αγίας Αικατερίνης, φιλοτεχνημένες από το Σύλλογο Καρκινοπαθών. Η κα Γελαδάρη τόνισε με τη σειρά της “τη σημαντικότητα της δωρεάς μυελού των οστών, αφού είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς αγγίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, καθώς συνεχώς αυξάνονται οι συνάνθρωποί μας που χρειάζονται την πολύτιμη βοήθειά μας”.


            Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που μαρτυράται  από τον εντυπωσιακό αριθμό συμμετεχόντων, οι οποίοι με το πέρας της, συμπλήρωσαν την ειδική αίτηση και έδωσαν δείγμα, με αποτέλεσμα να γίνουν με μία απλή διαδικασία εθελοντές δότες μυελού των οστών, κάνοντας ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα για να βοηθήσουν κάποιον άνθρωπο που πιθανόν να βρίσκεται σε ανάγκη. Τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, όσο και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, δεσμεύθηκαν πως θα γίνουν και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις και στους τρεις δήμους της Πιερίας, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της Πιερίας σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών.


Δώσε ελπίδα!
Δώσε ζωή!
Γίνε δότης τώρα!