Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση πραγματοποήθηκε στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ για την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ

 ΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΛΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑ.


Μια ιδιαίτερη εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ΑμΕΑ στο Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου

* ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Ν.ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ: ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΗΣ.
 * ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ Δ.ΠΑΣΧΑΛΗΣ: ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΙΣΟΤΙΜΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ.
 Ξεχωριστή από κάθε πλευρά ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε το Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ΑμΕΑ (3/12), με στόχο να αναδείξει τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και ιδιαιτερότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες μέσα από την προβολή του δημιουργικού τους έργου.
Ήταν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στα παιδιά ειδικών σχολείων, τα οποία ήταν και οι πρωταγωνιστές της βραδιάς. Μικροί μαθητές αλλά και έφηβοι από Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πιερίας, με την ενεργό καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους παρουσίασαν στον χώρο του Αλεξανδρείου Ιδρύματος δικές τους εικαστικές δημιουργίες.
Την τεχνολογική υποστήριξη της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο Διευθυντής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Ιδρύματος Νίκος Μυστακίδης ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ευθύμης Μαυρίδης.
 ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Κοντά στα παιδιά βρέθηκαν γονείς, εκπρόσωποι φορέων αλλά και εκπαιδευτικοί, ορισμένοι εκ των οποίων, μάλιστα, απηύθυναν και χαιρετισμό ή έκαναν παρουσίαση δραστηριοτήτων του σχολείου τους.
Από τη «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» ήταν παρόντες ο Πρόεδρος κ. Σολδάτος και ο ΔιευθυντήςΛάζαρος Κασιάρος, από το Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Κατερίνης παρούσες ήταν η ΔιευθύντριαΣύλβια Δεληγιαννίδου και η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Λίτσα Ρέκκα, όπως επίσης και ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Δικόπουλος ως υπεύθυνος φυσικής αγωγής.
Ακόμη, από το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κατερίνης συμμετείχε η Διευθύντρια Ελένη Μπαλαφούτη, από το Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας ο Διευθυντής Αντώνης Τσιόγκας ενώ από το Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Β' Βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης ήταν η ΔιευθύντριαΝίκη Κουσουρέτα καθώς επίσης και οι Φωτεινή ΑδαμίδουΑνδρέας Παλάσκας και Μαριάνθη Νικολαΐδου.
 «ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ», Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Πρόκειται για κορυφαίο έργο του Σαίξπηρ το οποίο εμφανίστηκε σε μια σύγχρονη διασκευή. Τη θεατρική αυτή παράσταση ανέβασαν εκπαιδευόμενοι του Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Ειδικής Αγωγής β' βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.
Οι έφηβοι του σχολείου που συμμετείχαν στο θεατρικό εγχείρημα, όχι μόνο καταχειροκροτήθηκαν αλλά, μετά το πέρας της εκδήλωσης, πήραν και τα εύσημα από τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου κ. Πασχάλη, από την Ηγουμένη της Ι.Μ. Οσίου Εφραίμ Γερόντισσα Αικατερίνα καθώς και από άλλους παρόντες στην εκδήλωση.

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Τόσο κατά την έναρξη - παρουσίαση της εκδήλωσης όσο και κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών, εκπρόσωποι φορέων εξήραν το έργο της Ανωτάτης Αρχής και της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, ιδιαίτερα όμως τη θετική και δημιουργική παρουσία του κ. Πασχάλη στην προεδρία του Αλεξανδρείου, εδώ και ενάμισι χρόνο, καθώς και για την ποικιλότροπη βοήθεια που παρέχει σε άτομα με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειές τους, εδώ και πολλά χρόνια.
Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της Οσιολογιωτάτης Αικατερίνας, Καθηγουμένης της Ι.Μ. Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα Πιερίας, η οποία μίλησε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε σχέση με τη ζωή τους και τη ζωή όλων των ανθρώπων εντός της Εκκλησίας.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ΚατερίνηςΑθανάσιος Λιακόπουλος, μεταξύ των άλλων που είπε, ανέφερε και το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια, από τότε που ήταν φοιτητής στη Θράκη μέχρι και σήμερα, βρίσκεται κοντά στις προσπάθειες φορέων ΑΜΕΑ.
Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Νίκος Λάππας στον δικό του χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Όλοι εμείς, με όποιον τρόπο γίνεται, να βοηθούμε τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους ώστε να γίνουν από άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με ειδικές ικανότητες και δυνατότητες».
Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, Βασιλική Νικολοπούλου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε μεταξύ των άλλων: «Παρά τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία, κυρίως όμως η τοπική αυτοδιοίκηση για τα ΑΜΕΑ, είναι ανάγκη να μη σταματήσουμε εδώ. Το ενδιαφέρον μας πρέπει να είναι συνεχές και η συμπαράστασή μας είναι ανάγκη να αποδεικνύεται καθημερινά. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται, κυρίως, την καθημερινή μας αγάπη. Να τα αγαπάμε γι αυτό που είναι»!
Την Ταξιαρχία Λιτοχώρου εκπροσώπησε ο ΕπίλαρχοςΕμμανουήλ Χλαπουτάκης ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση μεταφέροντας «τους εγκάρδιους», όπως είπε, «χαιρετισμούς του Διοικητή της Μονάδας, ΤαξίαρχουΙωάννη Τζανιδάκη». Πρόσθεσε δε ότι τις εντυπώσεις του από την εκδήλωση «των παιδιών με ειδικές δυνατότητες» θα τις μεταφέρει και στα δικά του παιδιά.
 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΣΩ SKYPE ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με σύνδεση, μέσω SKYPE, με τρεις περιοχές των ΗΠΑ, όπου χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Αλεξανδρείου Νίνα Γκατζούλη, από τη Βοστώνη, Πανεπιστημιακή Καθηγήτρια και Συντονίστρια όλων των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου, ο Γραμματέας της Ανωτάτης Αρχής του ΑλεξανδρείουΣτέλιος Κυριμλής, από την Ουάσιγκτον, καθώς επίσης και ο Α' Αντιπρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Αλεξανδρείου Παναγιώτης Μπαλτατζής, από τη Φιλαδέλφεια.
Η κ. Γκατζούλη στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι«κάθε κοινωνία κρίνεται από το πώς μεταχειρίζεται τους αδύναμους ανάμεσά της». Στη συνέχεια, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την αντιμετώπιση που είχαν από την κοινωνία τα άτομα με ειδικές δεξιότητες, κατέληξε στο σήμερα λέγοντας τα εξής:
«Ως εκπαιδευτικός θέλω να τονίσω πως στις ΗΠΑ η εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες έχει αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα και έχουν θεσπιστεί νόμοι που εξασφαλίζουν τη φοίτησή τους στη δημόσια εκπαίδευση και αναδεικνύουν το δικαίωμα κάθε μαθητή να εκπαιδεύεται στη γενική τάξη με τη βοήθεια απαραιτήτων υποστηρικτικών μέτρων. Αγαπητά παιδιά, δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για να φτάσετε εκεί που με επιμονή και υπομονή και με τη βοήθεια των δασκάλων σας, μπορείτε να φτάσετε».
Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς των Ειδικών Σχολείων για το λειτούργημα που επιτελούν, συνεχάρη όμως και τον Πρόεδρο κ. Πασχάληγια την πρωτοβουλία του να οργανωθεί εκδήλωση στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, αφιερωμένη στα ΑΜΕΑ.
Ο κ. Μπαλτατζής, στη δική του παρέμβαση, εξέφρασε τη χαρά του για τις δραστηριότητες του Αλεξανδρείου και για τη δράση του Προέδρου κ. Πασχάλη στο Ίδρυμα, ευχήθηκε δε «Καλά Χριστούγεννα» με ειρήνη και αγάπη.
Τέλος, ο κ. Κυριμλής αφού κι εκείνος ευχαρίστησε τον κ. Πασχάλη για την πρωτοβουλία του να οργανωθεί εκδήλωση για τα ΑΜΕΑ, απευθύνθηκε στα παιδιά με ειδικές ικανότητες και τους ευχήθηκε να είναι πάντοτε ενωμένα στις προκλήσεις της ζωής, ώστε να ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου,Διονύσης Πασχάλης, καλωσορίζοντας τους παραβρισκόμενους  απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, όπου ανέφερε τα εξής: «Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη Αικατερίνα, Εκλεκτοί εκπρόσωποι πάσης αρχής και εξουσίας, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι. Καταρχήν, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Κέντρο του Παγκόσμιου Ελληνισμού καθώς και να επισημάνω ότι ένας λαός δείχνει τον πολιτισμό του όχι μόνο μέσα από τις παραδόσεις και την ιστορία του αλλά και από τη συνείδηση και το ήθος που επιδεικνύει καθημερινά, αντιμετωπίζοντας ισότιμα όλους τους συνανθρώπους του».

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Εκτός των προαναφερθέντων, στην εκδήλωση, το «παρών» έδωσαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννης Καζταρίδης ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος του Αλεξανδρείου Ιδρύματος, ο τ. Επιμελητής Ανηλίκων των Δικαστηρίων Κατερίνης Δ.Δημηνάς, καθώς και πλήθος εκπροσώπων φορέων και συλλόγων.