Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τον Πρέσβη και τον Πρόξενο του Βασιλείου του Μαρόκο

Σοφία Μαυρίδου: “Η Πιερία έχει πολλές προσδοκίες από ενδεχόμενη συνεργασία με το Μαρόκο. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια, ώστε να ανοίξουμε τις αγορές με τον
πρωτογενή μας τομέα”

            Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου υποδέχτηκε το πρωί του Σαββάτου, 20 Δεκεμβρίου 2014 στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τον Πρέσβη του Βασιλείου του Μαρόκο, Abdelkader El Ansari, συνοδευόμενο από τον Πρόξενο του Βασιλείου, Bantali Antar. Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Κ.Μ., Δημήτρης Τσιμήτρης και Στέφανος Μπιτόπουλος, καθώς επίσης και ο επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ε.Π., Δημήτρης Ρουκάς.
            Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα με την Αντιπεριφερειάρχη να τονίζει, πως «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η σημερινή συνάντηση, καθώς το Μαρόκο είναι μία χώρα, η οποία έχει πολλά κοινά γνωρίσματα με την Ελλάδα, μία χώρα με πλούσια πολιτισμικά χαρακτηριστικά και πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει μία εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Πιερίας και του Βασιλείου του Μαρόκο.  Η προώθηση της επιλογής ως τιμώμενης χώρας του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου σηματοδοτεί μία νέα εποχή στις μεταξύ μας σχέσεις, καθώς με στρατηγική στόχευση, μπορούμε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων εξωστρέφειας να ανοίξουμε τις αγορές με τον πρωτογενή μας τομέα και βεβαίως ειδικότερα με τον τομέα του τουρισμού».
            Από την πλευρά του, ο κος Abdelkader El Ansari ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη για τη θερμή υποδοχή και επεσήμανε την ανάγκη να γνωρίσουν οι Μαροκινοί την Ελλάδα και κυρίως την περιφέρεια και όχι μόνο την Αθήνα. Ο Πρέσβης δήλωσε χαρακτηριστικά “είναι μία καλή ευκαιρία να γνωριστούμε και να προωθήσουμε συνεργασίες σε μία πληθώρα τομέων, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η εκπαίδευση”. Σε ερώτηση της κας Μαυρίδου για τα προϊόντα που παράγονται στο Μαρόκο, ο Πρέσβης απάντησε πως τα πορτοκάλια και οι ντομάτες αποτελούν τα κυριότερα προϊόντα εξαγωγής, όπως επίσης και τα λουλούδια, ενώ ο πρωτογενής τομέας της χώρας του στηρίζεται και στην αλιεία, κυρίως χταποδιών και καλαμαριών, τα οποία και εξάγουν.
            Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη να προσφέρει στον Πρέσβη του Βασιλείου του Μαρόκο ένα συλλεκτικό τόμο για το μυθικό βουνό των θεών, τον Όλυμπο και να προτείνει να διερευνηθούν άμεσα οι ποικίλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ξεκινήσει μία συνεργασία μεταξύ Μαρόκου και Πιερίας. Συγκεκριμένα, προτάθηκε να σταλεί αντιπροσωπεία Πιεριέων – εκπροσώπων του κόσμου του επιχειρείν, αλλά και να φιλοξενηθούν Μαροκινοί επιχειρηματίες στην περιοχή μας, ώστε να γνωρίσουν τη χώρα και έρθουν σε επαφή με τοπικούς επιχειρηματίες για να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και τρόπων σύμπραξης.