Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Σημαντικές παρεμβάσεις του Δημάρχου Κατερίνης στην Επιτροπή της Βουλής

 Σάββας Χιονίδης: Με τεκμηριωμένες προτάσεις επιτυγχάνουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες προς όφελος των δημοτών

Στην Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της
Βουλής των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, συμμετείχε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ εκπροσωπώντας την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος κατά την επεξεργασία και εξέταση του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».
Κατά την νομοπαρασκευαστική διαδικασία, ο Δήμαρχος Κατερίνης εισηγήθηκε στην Επιτροπή σημαντικές προτάσεις που επιλύουν χρόνια πολεοδομικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες καθώς και καινοτόμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, την αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού και κυρίως στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και επανασχεδιασμό των πόλεων.


Δικαιότερος τρόπος υπολογισμού της εισφοράς σε γη
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χιονίδης διατύπωσε την ανάγκη του εξορθολογισμού της διαδικασίας επιβολής εισφοράς σε γη και σε χρήμα κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό με δικαιότερη κατανομή των υποχρεώσεων στους ωφελούμενους ιδιοκτήτες, την διεύρυνση του χρόνου της ρύθμισης για αποπληρωμή των εισφορών που προκύπτουν από τις νέες πράξεις εφαρμογής αλλά και για τις ήδη υφιστάμενες από προηγούμενες πολεοδομικές επεκτάσεις καθώς και την καθιέρωση διακριτού οριζόντιου και ενιαίου τέλους για όλες τις ιδιοκτησίες που εντάσσονται σε σχέδιο πόλης προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για την εκπόνηση των απαιτούμενων πολεοδομικών μελετών και μελετών κατασκευής δικτύων υποδομών.

Φιλοπεριβαλλοντικός πολεοδομικός σχεδιασμός
Κρίσιμες ήταν οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Χιονίδης και έτυχαν της αποδοχής του συνόλου των μελών της Επιτροπής και αφορούσαν την υποχρέωση από πλευράς Δήμων εκπόνησης μελετών βιοκλιματικού σχεδιασμού και μορφοτυπολογίας σε κάθε νέα Πολεοδομική Πράξη. Στόχος η φιλοπεριβαλλοντική λογική κατά το σχεδιασμό των πόλεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με την υιοθέτηση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, ενεργειακή εξοικονόμηση, βελτίωση του μικροκλίματος του αστικού ιστού.
Η επίσπευση και διευκόλυνση της διαδικασίας άρσης απαλλοτριώσεων όπου αυτές επιβάλλονται και ταλαιπωρούν επί μακρόν εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, αποτέλεσε μία ακόμη σημαντική παρέμβαση του Δημάρχου Κατερίνης στην Επιτροπή.

Οριστική λύση στο θέμα των εκχερσωμένων αγροτικών γαιών
Τέλος, ο κ. Χιονίδης υπέβαλε τις προτάσεις του αναφορικά με την δυνατότητα παραχώρησης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της αρμόδιας δασικής αρχής και διατηρούν την χρήση αυτή μέχρι σήμερα. Με την νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται η παραχώρηση της χρήσης στους κατόχους τους έναντι χρηματικού ανταλλάγματος αποκλειστικά για γεωργική εκμετάλλευση και δενδροκομικές καλλιέργειες. Ένα ζήτημα που αφορά εκατοντάδες αγρότες της Πιερίας και παρέμενε άλυτοι επί πολλές δεκαετίες. 

Η ΚΕΔΕ παρεμβαίνει με τεκμηριωμένες προτάσεις στις νομοθετικές πρωτοβουλίες
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής ο κ. Χιονίδης επισήμανε ότι «η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και η Επιτροπή Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος, της οποίας είμαι πρόεδρος, έχει θέσει ως βασικό στόχο την μελέτη και επεξεργασία όλων εκείνων των θεμάτων που ταλαιπωρούν τους δημότες και μέσα από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες προκαλούν υψηλό κόστος σε χρόνο και χρήμα τόσο για τους πολίτες όσο και για τους Δήμους. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μία τεράστια προσπάθεια μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και τεκμηριωμένων προτάσεων να προκύψουν εκείνες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας εξαιτίας των ελλείψεων ενός απαρχαιωμένου νομικού πλαισίου».