Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ κ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΚΙΚΗ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘ.ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ κ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΚΙΚΗ
3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ(ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ)


Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. καθιέρωσε το 1992, να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Ειδικές Ανάγκες) γιατί αυτή τη μέρα υιοθέτησε ο ΟΗΕ, το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία σε όλους μας αλλά και στις κυβερνήσεις, να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων αυτών.
Έχουμε χρέος όλοι να κινητοποιηθούμε, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ώστε η πολιτεία να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία Γιατί έτσι θα νοιώσουν ενεργά και χρήσιμα μέλη στη κοινωνία, βοηθώντας τα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και δημιουργικότητα. Δεν θα πρέπει για κανένα λόγω, να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.


Το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ' εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά από τα άτομα αυτά ήταν κάποτε υγιείς και αρτιμελής σαν και εμάς και σε μια στιγμή βρέθηκαν στη θέση αυτή.
Επιβάλλετε η πολιτεία να στραφεί στην εκτέλεση όλων εκείνων των απαραίτητων έργων υποδομής που θα εξασφαλίζουν εύκολη και ταχεία πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμια, εισόδους κτιρίων, τραπεζών, ανελκυστήρες κλπ..
Έχουμε χρέος προς τα άτομα αυτά και πολιτικό και κοινωνικό. Πρέπει να τους θυμόμαστε όλο το χρόνο και οφείλουμε να συμβάλλουμε με τις πράξεις μας στην διευκόλυνσή τους στη μετακίνηση και στην αποδοχή τους από κοινωνικό σύνολο, δείχνοντας έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία και προσφέροντας ελπίδα για το μέλλον τους.