Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ο Ανδρεάδης, η τρόικα και η αυτοκτονία του τουρισμού

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Η άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας, την οδηγεί σε τροχιά σύγκρουσης με τα μόνα τμήματα που είχαν απομείνει να τη στηρίζουν ή τουλάχιστον
να επιδεικνύουν ανοχή στις πολιτικές της. Η πρώτη ομάδα είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις συνέχιζαν να εμπιστεύονται τον Σαμαρά. Τώρα παγώνουν όλες οι συντάξεις μέχρι το 2016 και πέφτει άγριο τσεκούρι στο ΕΚΑΣ, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα που δεν θα αργήσει να αποτυπωθεί.
Η άλλη μεγάλη κατηγορία με την οποία οδηγείται σε σύγκρουση η κυβέρνηση είναι ο κόσμος του τουρισμού, αφού στο e mail των προτάσεων που πήγε στην τρόικα περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων, πράγμα που σημαίνει πως οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι είτε να απορροφήσουν οι ίδιοι την αύξηση μειώνοντας τα έσοδά τους, είτε να περάσουν την αύξηση στην τιμή των «πακέτων» ρισκάροντας χαμηλότερη ζήτηση.
Ήδη ο ΣΕΤΕ προανήγγειλε για σήμερα έκτακτη συνέντευξη τύπου και ο Πρόεδρός του Ανδρέας Ανδρεάδης έγραψε σε δυο διαδοχικά tweets: «Αν πραγματοποιηθεί αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, οδηγούμαστε ως χώρα σε βέβαιη οικονομική αυτοκτονία. Η εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων 2013 & 14 δεν άρεσε σε πολλούς στην ΕΕ. Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει βέβαιη πτώση δική μας και αύξηση δική τους».  Με δυο tweets όμως δεν ξεπλένεσαι…
Διότι εν προκειμένω ταιριάζει γάντι το γνωστό «κοίτα ποιος μιλάει!». Ο κ. Ανδρεάδης δεν είναι απλά ένας εκπρόσωπος του ελληνικού τουρισμού ανάμεσα στους άλλους.