Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Το μεγάλο ψέμα και οι ευρωπαϊκές αλήθειες

02/12/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν μερικές διαβεβαιώσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά.
Σύμφωνα με μια από αυτές – ίσως από τις πιο διαδεδομένες, διότι προκαλεί μεγάλη ανακούφιση – είναι ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα χέρια κρατών, άρα μπορεί να περικοπεί εύκολα.
Φυσικά, πρόκειται για τεράστιο ψέμα.
Πίσω από τον σκόπιμα αναφερόμενο με ασάφεια όρο «κράτη», κρύβονται λαοί, κοινοβούλια και κυβερνήσεις.
Επιπλέον, στα κράτη που κάποιοι θεωρούν «του χεριού» τους, γίνονται εκλογές, οπότε κανείς δεν κάνει του κεφαλιού του – και κυρίως δεν κάνει του… κεφαλιού του ΣΥΡΙΖΑ και των ευκαιριακών συμμάχων του.
Αυτά από μόνα τους ίσως να μην ακούγονται αρκετά πειστικά.
Αρκεί ωστόσο να ρίξουμε μια ματιά σε όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στις χώρες από τις οποίες υποτίθεται ότι θα ζητήσουμε περικοπή του χρέους μας – δηλαδή υποτίθεται ότι οι ηγέτες τους θα πάνε στους επίσης χειμαζόμενους από την κρίση λαούς τους και θα τους ζητήσουν να κόψουν τα χρέη της Ελλάδας.

Μόλις προχθές, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» (που προφανώς δεν στηρίζει τη συντηρητική παράταξη), ο 90χρονος ιδρυτής και πρώτος διευθυντής της Εουτζένιο Σκάλφαρι, ήταν ξεκάθαρος:
Υπό τον τίτλο «ο ογκόλιθος του ιταλικού χρέους και η μαύρη τρύπα της Ελλάδας», καταδεικνύει πόσο τα πάντα είναι αλληλοεξαρτώμενα στην Ευρώπη της κρίσης.
Και υποστηρίζει πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την Ευρώπη και για το κοινό νόμισμα, «γιατί ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να αποκηρύξει τόσο το ευρώ όσο και την Ευρώπη».
Όπως αναφέρει, θα μπορούσε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη (υπό τον κ. Τσίπρα) αν η Ευρώπη (δια της ΕΚΤ) αναλάβει για 50 χρόνια το ελληνικό χρέος, πληρώνοντας τους τόκους για λογαριασμό της Ελλάδας.
Αυτό ακριβώς υπόσχεται ότι θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τη διαφορά ότι, όπως έχει ήδη αναφέρει ο κ. Ντράγκι (και αναλύει ο Σκάλφαρι), αν και το αίτημα θα μπορούσε να γίνει δεκτό λόγω του περιορισμένου ύψους του ελληνικού χρέους, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, διότι θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και για την Ιταλία.
Κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αδύνατον τονίζεται, καθώς το ύψος του ιταλικού χρέους το αποκλείει, ενώ επιπλέον θα προκαλούσε και ένα κερδοσκοπικό κύμα μακράς διάρκειας ικανό να οδηγήσει την Ιταλία σε χρεωκοπία και μαζί της και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
«Γι’ αυτό οι ελληνικές εκλογές είναι ο δυναμίτης που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση όχι μόνο το ευρωπαϊκό σύστημα αλλά και το παγκόσμιο τραπεζικό, με μία κρίση και πολιτική, πλανητικών διαστάσεων», έγραψε ο Σκάλφαρι.
Την ίδια ώρα, μόλις ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ιταλία (13,2%) και ποσοστό φτώχειας στο 28,4%, ο Ρέντσι διαμαρτύρεται ότι οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, το Βέλγιο συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις, με τον κόσμο να αντιδρά σε πακέτο μέτρων 11 δις ευρώ, στη Γερμανία οι απεργίες συνεχίζονται, με τους Γερμανούς πιλότους να απεργούν χθες και σήμερα, η Κομισιόν έδωσε διορία σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο ως τον Μάρτιο για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ μια έκθεση οικονομολόγων πρότεινε σε Γαλλία και Γερμανία να προχωρήσουν σε πάγωμα μισθών για μια τριετία και χαλάρωση του 35ώρου.
Για τις 5 και τις12 Δεκεμβρίου έχει ανακοινωθεί γενική απεργία στην Ιταλία  και για τις 15 Δεκεμβρίου γενική απεργία στο Βέλγιο.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ακόμη και η Φινλανδία έχασε τα τρία Α στην αξιολόγησή της από τους διεθνείς οίκους – με αποτέλεσμα κορυφαία βαθμολογία να διατηρούν πλέον μόνο η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.
Η φινλανδική οικονομία αναμένεται ευρέως ότι θα συρρικνωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος και ότι θα παρουσιάσει μικρή ανάκαμψη το 2015, ενώ η χώρα δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο επίπεδο του ΑΕΠ που είχε το 2008 καθώς οι εξαγωγές της περιορίστηκαν αφενός λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη και αφετέρου λόγω των προβλημάτων στις βιομηχανίες χάρτου και κινητής τηλεφωνίας. Σε όλα αυτά τους τελευταίους μήνες προστέθηκε και η κρίση της Ουκρανίας.
Μετά από όλα αυτά, είναι σοβαρό να θεωρούμε πως οι πολιτικοί και οι λαοί όλων αυτών των χωρών θα πετάξουν από την χαρά τους μόλις ακούσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να χαρίσουν τα χρέη της Ελλάδας;