Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα ψέματα και επτά διλήμματα: Μια ομιλία

09/12/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Παρακολουθώντας όλες αυτές τις μέρες τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού και τις ομιλίες της αντιπολίτευσης, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά πόσο εύκολες είναι οι περιγραφές, πόσο εύκολα είναι τα λόγια. Μέχρι στιγμής, τόσο μέσα στο κοινοβούλιο, όσο και γενικότερα στον δημόσιο διάλογο, απάντηση στο κορυφαίο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά;» δεν έχει δοθεί. Η αντιπολίτευση – κυρίως η αξιωματική, που έχει και μεγαλύτερη θεσμική ευθύνη – βομβαρδίζει τον λαό με ένα σωρό απατηλές υποσχέσεις περί τέλους της λιτότητας και επιστροφής στα αμέριμνα χρόνια της πλαστής ευημερίας, αλλά δεν λέει πώς θα χρηματοδοτήσει τις υποσχέσεις της. Οι απαντήσεις που δίνει αποτελούν τον κορμό ενός μεγάλου ψέματος, που χτίζεται με πολλά μικρά ψέματα.
 
Πρώτο ψέμα: Υπόσχονται χρήματα από τα ΕΣΠΑ, όταν την ίδια ώρα ο ίδιος ο αρχηγός τους, ο κ. Τσίπρας, διατείνεται ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι αυτός της ρήξης. Μα όταν θα έλθετε σε ρήξη με τους εταίρους μας, είναι δυνατόν να λέτε στον λαό ότι αυτοί θα συνεχίσουν να μας στέλνουν τα κοινοτικά κονδύλια;


 
Δεύτερο ψέμα: Υπόσχονται ότι θα μοιράσουν κατά το δοκούν τα λεφτά από το ΤΧΣ. Ότι θα κάνουν ό,τι θέλουν αυτά τα 11,5 δις ευρώ. Μα από αυτά, μόνο τα 700 εκ. ε. είναι σε χρήμα. Τα άλλα είναι ομόλογα, δηλαδή εγγυήσεις. Και τα ομόλογα υπόκεινται σε διαδικασία ετήσιας ανανέωσης της χρήσης τους. Και αυτό γίνεται μόνο όταν βρίσκεσαι σε συμφωνία. Διαφορετικά αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν. Πώς θα τα πάρετε; Από πού θα τα πάρετε; Πού θα τα βρείτε για να τα πάρετε; Ποιος θα σας τα δώσει; Λέτε ψέματα στον λαό, αλλά και για έναν ακόμη επιπλέον λόγο. Διότι ακόμη κι’ αν υποθέσουμε ότι θα βρίσκατε αυτά τα χρήματα για να τα πάρετε, οι τράπεζες θα έχουν αμέσως ανάγκη κεφαλαίων, διότι θα διαταρασσόταν η ισορροπία τους. Τι θα κάνετε σ’ αυτήν την περίπτωση; Θα πειράξετε τις καταθέσεις των Ελλήνων; Απαντήστε, πείτε την αλήθεια σε όσους προσπαθείτε να παραπλανήσετε.
  
Τρίτο ψέμα: Υποστηρίζετε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, όχι επειδή δεν είναι, αλλά επειδή, όπως δηλώνετε, αυτό πρέπει να λέμε. Λέτε στον λαό πως αυτό είναι το σωστό για να τρέξουν να μας σώσουν οι εταίροι μας. Δεν του λέτε, όμως, πως όταν μόνος σου λες πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή είσαι χρεοκοπημένος, δεν πρόκειται να σε ξαναδανείσει ποτέ κανείς, κανείς δεν πρόκειται να έλθει για επενδύσεις (προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας), ουδείς θα διακινδυνεύσει να ποντάρει σε μια χρεοκοπημένη χώρα. Και το χειρότερο: Με αυτόν τον τρόπο, με την επιδίωξη μιας διαρκούς διάσωσης, η χώρα θα βρίσκεται διαρκώς σε επιτήρηση και μνημόνια. Αυτό θέλετε; Προφανώς. Διότι χωρίς τα μνημόνια δεν έχετε λόγο ύπαρξης. Τα δανεικά τα χρειαζόμαστε. Μέχρι στιγμής ούτε εσείς το αρνείστε. Γι’ αυτό και έχετε επινοήσει τον καινοφανή όρο «επαναδανειοδότηση». Μα κάποιος δανείζεται είτε από τις αγορές, είτε από το μνημόνιο. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Και αφού θα έχετε αποκλείσει τη χώρα από τις αγορές για τα καλά, ο μόνος δρόμος που θα επιλέξετε είναι ένα νέο μνημόνιο. Θα το δείτε όταν θα πάτε στον τοίχο και θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να κόψετε χρήμα.
  
Τέταρτο ψέμα: Υπόσχεστε στον λαό να φτιάξετε τράπεζες με το σωρό – αναπτυξιακή, ειδικού σκοπού, αγροτική, για τους μικρομεσαίους κλπ. Πώς θα τις φτιάξετε; Με τι λεφτά; Λέτε με 1 δις ευρώ, όταν για κάθε μία τράπεζα χρειάζονται τουλάχιστον 8 δις. Ιδρώσαμε για να περάσουν οι τράπεζές μας τα stress tests. Και εσείς θα φτιάξετε κι’ άλλες; Λέτε επίσης ότι θα θέσετε τις τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο για πάντα. Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούμε εκτός ευρωσυστήματος. Γιατί δεν το λέτε αυτό στον ελληνικό λαό;
 
Πέμπτο ψέμα: Λέτε ότι δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σε τίποτε με την κυβέρνηση, διότι διαφωνείτε όσον αφορά στο θέμα του χρέους. Η αλήθεια είναι πως ούτε μεταξύ σας τα έχετε βρει για το χρέος. Άλλος λέει πως το χρέος προς το ΔΝΤ δεν κόβεται και άλλος πως θα κοπεί κι’ αυτό. Άλλος μιλάει για πάγωμα χρέους και άλλος για θάψιμο στα… έγκατα της ΕΚΤ, που θα το αναλάβει για… εξήντα χρόνια και θα πληρώνει και τους τόκους μας. Την απάντηση σας την έδωσε τις προάλλες ο κ. Ντράγκι. Είπε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες, κάτι που δεν κρίνεται αναγκαίο. Άλλος μιλάει για μορατόριουμ, άλλος για πάγωμα τοκοχρεολυσίων, άλλος λέει πως δεν θα πληρώνουμε τοκοχρεολύσια (δηλαδή χρεοκοπία, Αργεντινή), άλλος ότι δεν θα υπάρξει μονομερής διαγραφή του χρέους – το έχουμε πει εκατό φορές, είπε ο κ. Σταθάκης – και άλλος πως ασφαλώς και θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, διότι θεωρούν τον όρο «μονομερείς» εθελόδουλο, αφού και αυτές είναι αποφάσεις του λαού. Επί ποιας, λοιπόν, από τις απόψεις σας να συζητήσουμε;
 
Έκτο ψέμα: Λέτε ότι είναι εύκολο να περικοπεί το χρέος μας, διότι το διακρατούν κράτη και όχι τράπεζες ή funds. Υποστηρίζετε δηλαδή πως οι άλλοι λαοί, τα άλλα κοινοβούλια, οι ηγέτες αυτών των κρατών θα πάνε στους λαούς τους και θα τους πουν να χαρίσουν τα χρέη της Ελλάδας. Γιατί; Επειδή είστε ωραίοι;
Και κρύβετε από τον ελληνικό λαό ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Δεν μπορείτε να πάτε να τα ζητήσετε αυτά από τους Βέλγους, που τους ζητούν περικοπές 11 δις ευρώ και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 και το Βέλγιο ένα μήνα τώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις, τις ταραχές, τις συγκρούσεις, τους εμπρησμούς αυτοκινήτων, τα βίαια επεισόδια.
 
Δεν μπορείτε να πάτε να τα πείτε αυτά στους Γερμανούς, που εβδομάδες τώρα συγκλονίζονται και προκαλείται χάος από τις απεργίες των μηχανοδηγών και των πιλότων της Λουφτχάνσα, δεν μπορείτε να τα πείτε αυτά στα 3,7 εκ. Γερμανών εργαζομένων της IG-Metall που χρόνια τώρα ζητούν αυξήσεις και δεν τις παίρνουν.

Δεν μπορείτε να πάτε να τα πείτε αυτά στους Γάλλους που τις προάλλες η S&P’s υποβάθμισε την οικονομία τους και η κυβέρνησή τους (μαζί με αυτήν της Ιταλίας) έχει λάβει διορία ως τον Μάρτιο για να αναθεωρήσει και πάλι τον προϋπολογισμό της.

Δεν μπορείτε να τα πείτε αυτά στους Ιταλούς, που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, η Γερουσία τους ψηφίζει σκληρούς νόμους για τα εργασιακά και ο πρωθυπουργός τους ομολογεί πως ουδέποτε υπήρξαν τόσες πολλές απεργίες και διαδηλώσεις στη χώρα.

Δεν μπορείτε τα πάτε να τα πείτε όλα αυτά σε αυτούς που μας δανείζουν με 2%, ενώ οι ίδιοι δανείζονται με 6 και 7%.

Έβδομο ψέμα: Λέτε στον λαό ότι εσείς θα τιθασεύσετε τις αγορές, οι οποίες θα πάρουν από εσάς τα μηνύματά τους. Μα εσείς δεν έχετε ακόμη συμφωνήσει για ποιον λόγο αντέδρασαν οι αγορές με τον τρόπο που αντέδρασαν τον περασμένο Οκτώβριο. Η «Αυγή» απέδωσε την άνοδο των σπρεντ στο γεγονός ότι η Ελλάδα επιδίωξε πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο (που δεν ήταν καθόλου πρόωρη, διότι το πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του χρόνου) και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πηγή ανησυχίας είναι η πρόσδεση της κυβέρνησης στο άρμα της λιτότητας και των πρωτογενών πλεονασμάτων». Αποφασίστε, κύριοι συνάδελφοι. Γιατί αντέδρασαν οι αγορές; Επειδή θέλουμε να βγούμε από το μνημόνιο ή επειδή θέλουμε να μείνουμε; Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως εσείς, με την εμμονή σας να επαναλαμβάνετε ότι θέλετε εκλογές – άρα πολιτική αστάθεια – και ότι δεν θα τηρήσετε καμιά συμφωνία, υπονομεύετε τις διαπραγματεύσεις. Εσείς διηγείστε τα παραμύθια σας στις αγορές από το Σίτι του Λονδίνου, τορπιλίζοντας τις συνομιλίες για την αξιολόγηση και τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο.
 
Όγδοο ψέμα: Έχετε παρουσιάσει στον λαό ένα απατηλό λατινοαμερικάνικο πρότυπο, αλλά του κρύβετε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, στη Βενεζουέλα του Τσάβες και του Μαδούρο, ο Μαδούρο έδωσε εντολή για περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, επικαλούμενος τις έκτακτες συνθήκες της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Για τον Μαδούρο υπάρχουν έκτακτες συνθήκες και για σας όχι; Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία έχει την πολυτέλεια, αν και μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, να επιβάλει περικοπές; Η Βενεζουέλα μπορεί να επιβάλει περικοπές παρά την ύφεση και την έλλειψη βασικών αγαθών;
 
Ένατο ψέμα: Λέτε ότι τα έχετε βρει με τους συμμάχους σας στην Ευρώπη. Τίποτε δεν έχετε βρει. Όλοι δείχνουν την υπευθυνότητα που δεν δείχνετε εσείς. Κρύβετε από τον λαό ότι στην Ιρλανδία, που βγήκε από το μνημόνιο και στις 13 Σεπτεμβρίου έλαβε την άδεια να προεξοφλήσει τα δάνεια προς το ΔΝΤ, το Σιν Φέιν, το πολιτικό σκέλος του IRA, περίμενε ήσυχα – ήσυχα να ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν υπονόμευσε την προσπάθεια της χώρας του. Ο αρχηγός του, ο Τζέρι Άνταμς, δήλωσε επί λέξει: «Το αρχικό πρόγραμμα απέτυχε, αλλά οι αγορές γνωρίζουν ότι το κράτος θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στο χρέος».
Κρύβετε από τον λαό ότι και οι φίλοι σας του Podemos, οι «αγανακτισμένοι» δηλαδή της Ισπανίας, παρουσίασαν τις προάλλες νέο πρόγραμμα με μετριοπαθέστερες θέσεις και για το χρέος (μιλούσαν για διαγραφή, τώρα για αναδιάρθρωση), έβαλαν νερό στα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και δέχθηκαν συνταξιοδότηση στα 67. Εσείς Εκεί, να κοροϊδεύετε τον λαό με υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, 13ες συντάξεις, χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, τέλος αποκρατικοποιήσεων και πρωτογενών πλεονασμάτων. Μα ακόμη και στην Αίγυπτο, οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν για το ποιο είναι το υπέρτερο αγαθό και δεν αντέδρασαν στην δικαστική απόφαση για αθώωση του Μουμπάρακ. Εσείς εδώ θα είχατε προκαλέσει εξέγερση, όπως προσπαθήσατε να κάνετε και χθες.
 
Δέκατο ψέμα: Μιλάτε για αποστασίες και ετερόκλητες συμμαχίες προκειμένου να εκλεγεί ΠτΔ. Αλλά ποιος είναι αποστάτης; Αυτός που θέλει τη συνέχιση της νομιμότητας και της ομαλότητας ή αυτός που θέλει να διακόψει την ομαλή πορεία, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Και γιατί είναι ετερόκλητη μια συμμαχία που θα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές και τη συνέχιση της ομαλότητας και όχι αυτή που επιδιώκει την εξασφάλιση 121 βουλευτών και τη διακοπή της ομαλότητας; Έχετε 121 βουλευτές και δεν το ξέρουμε;
 
 
Κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουμε βασικές διαφωνίες.

Εμείς θέλουμε να βγάλουμε τους υδρογονάνθρακες και εσείς μιλάτε για «δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό» - προφανώς αλά Βενεζουέλα όπου ο Μαδούρο διόρισε τον εξάδελφο του Τσάβες υπουργό Πετρελαίων.
Εμείς θέλουμε ανάπτυξη του τουρισμού και εσείς μιλάτε για κορεσμό, υποστηρίζοντας ότι «κατ’ ουδένα τρόπο ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία».

Εμείς θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ και στο ευρώ και εσείς βρίζετε όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και διακηρύσσετε το περίφημο «καμιά θυσία για το ευρώ».

Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τις συμμαχίες μας και εσείς επίσημα ζητάτε απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, το οποίο εύχεστε να «αυτοδιαλυθεί».

Εμείς θέλουμε λύση στο μεταναστευτικό και εσείς καταγγέλλετε κάθε ευρωπαϊκή επιχείρηση αντιμετώπισης του προβλήματος, ζητάτε Ευρώπη χωρίς σύνορα και θέλετε να διώξετε τη Frontex. Παράλληλα, υπόσχεστε και χορήγηση ιθαγένειας σε περισσότερους μετανάστες.

Εμείς θέλουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και εσείς οργανώνετε ημερίδες για «ένοπλες δυνάμεις νέου τύπου».
 
Εμείς θέλουμε μια ευνομούμενη πολιτεία και εσείς υπερασπίζεστε κάθε παρανομία, ακόμη και εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας πως πρέπει να αφοπλιστούν οι αστυνομικοί όταν εποπτεύουν διαδηλώσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοί, να είστε σίγουροι πως θα αποκαλύπτουμε ενώπιον του ελληνικού και τα παραπάνω δέκα πιο χονδροειδή ψέματά σας και τα επτά διλήμματα που μόλις σας προανέφερα.

(Ομιλία στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού)



http://www.elzoni.gr