Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο-Μπόνους και προαγωγές για τους «άριστους» (αναλυτική παρουσίαση)

Το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο παρουσίασε χθες με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι  “έχει σχεδιαστεί ως ένα εύχρηστο και
αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης της απόδοσης αλλά και αξιοποίησης των υπαλλήλων”.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι προαγωγές των υπαλλήλων, οι μισθολογικές επιβραβεύσεις, η μετακίνησή τους στην εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), η επιλογή των διευθυντών, ακόμα και η οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο (μετά την διετή περίοδο προσαρμογής), θα επηρεάζονται ή θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επίσης η ανάπτυξη του κάθε υπαλλήλου και η εξέλιξή του θα είναι άμεσα συνυφασμένα με τη διαδικασία αξιολόγησης.
Το νέο σύστημα δημιουργεί αποτελέσματα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Από το αποτέλεσμα της ετήσιας αξιολόγησης κάθε υπαλλήλου θα απορρέουν:
-Το Ατομικό Πλάνο Ανάπτυξης
-Ένας χαρακτηρισμός της απόδοσης
Το ατομικό πλάνο ανάπτυξης αντικατοπτρίζει τη συνολική προσέγγιση των εμπλεκομένων μερών στην αξιολόγηση. Το συντάσσει ο αξιολογητής και περιλαμβάνει τις προτεινόμενες ενέργειες για εκπαίδευση και ανάπτυξη του αξιολογούμενου για την διάρκεια του επομένου έτους. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι προτεινόμενες ενέργειες του ατομικού πλάνου ανάπτυξης θα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον αξιολογούμενο.
Σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, ο χαρακτηρισμός της απόδοσης λαμβάνεται υπόψη στις προαγωγές και σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Ειδικά για τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η απόδοση υπερβαίνει τις απαιτήσεις της θέσης, προβλέπεται διαδικασία με την οποία η Διοίκηση θα επιφυλάσσει ταχεία επαγγελματική εξέλιξη για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της «αριστείας» στη Δημόσια Διοίκηση.