Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Για την παγκόσμια ημέρα των ανθρώπων με αναπηρία

H φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία (Άτομα με Ειδικές Ανάγκες –ΑμΕΑ – International Day of People with Disability)  βρίσκει τις υπηρεσίες πρόνοιας και
υποστήριξης των ΑμΕΑ στη χώρα μας στα πρόθυρα λειτουργικής παραλυσίας.
Το νεοφιλελεύθερο ιερατείο της τρόικας και της συγκυβέρνησης «Νέας Δημοκρατίας» και ΠΑΣΟΚ κινούνται στην κατεύθυνση πλήρους εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών  πρόνοιας και υποστήριξης και για αυτό επιλέγουν ως ενδιάμεσο στάδιο την  υπολειτουργία όλων των δομών υποστήριξης με στόχο την απαξίωσή τους και την ευκολότερη μεταβίβαση στο μέλλον αρμοδιοτήτων και πόρων στους ιδιώτες.
Σε αυτή την προσπάθειά της η κυβέρνηση έχει ως αρωγό της τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  τα οποία βομβαρδίζουν συστηματικά με διάφορες «περιπτώσεις» παρατυπιών και παρανομιών με στόχο την πλήρη απαξίωση κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας.
Η  «Σοσιαλιστική Προοπτική»  θεωρεί ότι κάθε συζήτηση για την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής στρέφεται κατά των αναπήρων, των οικογενειών τους και των αναγκών τους και για το λόγο αυτό καταγγέλλει κάθε παρόμοια πρακτική που αποσκοπεί στην εκχώρηση των δομών πρόνοιας και περίθαλψης σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν, θα πρέπει να έχουν ως βάση τους το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας, τη διεύρυνση και εξυγίανσή του και όχι την αποδόμησή του.

Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση, όπως:
-η πλήρης και δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλα τα ΑμΕΑ.
- η δωρεάν μεταφορά των αναπήρων στα σχολεία
- η δωρεάν δημόσια κατάρτιση και επιμόρφωση τους κλπ.
Επιπλέον, ως  «Σοσιαλιστική Προοπτική» θα συμβάλλουμε ώστε να διασφαλιστεί η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών φορέων και θεσμών (τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, σύλλογοι πολιτών κλπ) για να υπάρξει μιαςευρείας κλίμακας πολιτική αναμόρφωσης αναφορικά με την αναπηρία, η οποία θα ξεκινάει από την καθημερινότητα του αναπήρου (π.χ. κυκλοφορία και μετακίνηση στα αστικά κέντρα) και θα καταλήγει στο γενικότερο ρόλο και τη θέση των αναπήρων σε μια σύγχρονη κοινωνία-διαφορών.
Η  «Σοσιαλιστική Προοπτική» θα συμβάλλει από θέσεις αρχής με τις γενικότερες πολιτικές της παρεμβάσεις και την κοινωνική δράση των μελών της στην κατεύθυνση διασφάλισης των δικαιωμάτων των αναπήρων και της πλήρους ένταξης τους στην καθημερινή ζωή.