Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤ:60 δις το μήνα για αγορές ομολόγων

Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας-μαμούθ συνολικού ύψους 1,1 τρισ.ευρώ το δεκαοκτάμηνο από
τον Μάρτιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016,ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Ντράγκι, η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο, εφόσον η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.

«Ανάσα» μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον πρόεδρο της, Μάριο Ντράγκι που τον Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ θα είναι το συνολικό μέγεθος, ενώ υπολογίζεται ότι η ποσοτική χαλάρωση θα είναι μηνιαίως 60 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες, όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Με «κριτήρια» θα γίνει η αγορά ελληνικών τίτλων, ενώ το 80% του κινδύνου το αναλαμβάνουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. 
Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Ντράγκι τόνισε ότι οι αγορές θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι. Οι αγορές θα έχουν ανώτατο όριο το 25% της έκδοσης κάθε τίτλου.
Ακόμη, τόνισε πως η σημερινή απόφαση λήφθηκε για να καταπολεμηθούν δύο αρνητικές εξελίξεις. Πρώτον, η παραμονή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και δεύτερον τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε πως είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016. «Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016» υπογράμμισε και ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ βελτίωσε τους όρους των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων αναχρηματοδότησης LTRO?s, μειώνοντας το επιτόκιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδεται ο Σαμαράς



Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

www.rthess.gr