Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, όπως και σε ολόκληρη την Εκκλησία.

Τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κατερίνης, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου. Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Αναστάσιο Παναγιωτίδη. Επίσης, χειροθέτησε αναγνώστες τον Χρήστο Τσιάμη, φοιτητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, και τον Χρήστο Καρυπίδη, φοιτητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Στη συνέχεια μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου της Ενορίας Αγίας Άννας Κατερίνης, όπου τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό, μετά τον Όρθρο της Αγρυπνίας των Θεοφανείων.
Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας, Τρίτης 6 Ιανουαρίου, στον παραπάνω Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κατερίνης προέστη των ι. ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως και Λιβύης κ. Θεοφύλακτος.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πλαταμώνα. Μετά τον Μέγα Αγιασμό, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, η οποία κατέληξε στο πλησιόχωρο λιμάνι, από τη μεγάλη προβλήτα του οποίου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Πλήθος πιστών όχι μόνον από τον Πλαταμώνα και τη Λάρισα και από άλλες περιοχές της Πιερίας και της Θεσσαλίας, συμμετείχαν στον πάνδημο εορτασμό.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε και στην Παραλία Κατερίνης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ. Γεωργίου. Η τελετή άρχισε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής, με την προσέλευση του ι. Κλήρου και των Αρχών. Ακολούθως, σχηματίστηκε μικρή λιτανεία, η οποία κατέληξε στην παρακείμενη προκυμαία, απ’ όπου πραγματοποιήθηκε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.
Παρόμοιες τελετές πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις παραθαλάσσιες Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως Νέοι Πόρροι, Παντελεήμων, Σκοτίνα, Λεπτοκαρυά, Ολυμπιακή Ακτή, Κορινός, Κίτρος, Μακρύγιαλος, Νέα Αγαθούπολη και Μεθώνη.