Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Το στοίχημα του Τσίπρα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Στα δύο χρόνια της ύπαρξής του, το Rizopoulos Post επεδίωξε να αναδεικνύει σταθερά μια σειρά από μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία, τη σχέση μας με την
Ευρώπη, την αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση, την ανάπτυξη με σύγχρονους όρους προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς. Με τρόπο ανοιχτό και πλουραλιστικό μείναμε προσηλωμένοι στην υπόσχεσή μας να λέμε «τα πράγματα με τ’ όνομά τους» και να μην χαριζόμαστε σε κανέναν. Αυτή η στάση επιβραβεύτηκε με εξαιρετικά υψηλή επισκεψιμότητα και μεγάλο βαθμό επιρροής στο ελληνικό διαδίκτυο. Δεν κάναμε κάτι μαγικό. Καταφέραμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό και την αγωνία που υπάρχει στην κοινωνία, προκειμένου να ξεπεραστεί ο κάβος της κρίσης και να δούμε φως στον ορίζοντα.
Για μας λοιπόν, η ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί έκπληξη. Τα «σημεία των καιρών» και τα είχαμε διαβάσει σωστά και τα είχαμε γράψει εγκαίρως. Και όσοι μας θεωρούσαν υπερβολικούς, φαντάζομαι πως σήμερα θα έχουν συνειδητοποιήσει πόσο αποκομμένοι είναι από τον παλμό και τις αναζητήσεις της κοινωνίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια δικαίωση πρώτου μεγέθους για τη δουλειά μας και την προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά.
Η Ελλάδα επιζητεί μια μεγάλη αλλαγή. Αυτό δεν έχει να κάνει με τους ιδεολογικούς όρους του παρελθόντος, δεν έχει να κάνει με τη Δεξιά και την Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νίκησε γιατί ξαφνικά οι Έλληνες μεταμορφώθηκαν σε αντάρτες που είναι έτοιμοι να πάρουν τα βουνά. Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε γιατί οι Έλληνες αποφάσισαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά ένα πολιτικό σύστημα το οποίο αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει την κρίση και να χαράξει διέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε γιατί αυτή η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος έφθασε να απειλεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη, κι απειλούσε να οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη παράλυση κάτω από τις διαταγές των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Ο Τσίπρας μπορεί; Κανείς δεν το ξέρει ακόμη, ούτε καν ο ίδιος. Έχει όμως την ευκαιρία να δοκιμάσει. Και το στοίχημα αυτό δεν αφορά μόνο τον Τσίπρα και την κυβέρνηση που θα σχηματίσει. Είναι ιστορικό στοίχημα για την ίδια την Ελλάδα. Για το κατά πόσο μπορεί να ζήσει όρθια και με αξιοπρέπεια ή αν πρέπει να συμβιβαστούμε τελικά με ένα μέλλον εξαρτημένης επαρχίας. Το στοίχημα του Τσίπρα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας.
Ωστόσο, καμιά σελίδα δεν γύρισε ακόμη. Και καμιά σελίδα δεν γυρνάει με τα λόγια.
Θα είμαστε εδώ λοιπόν για να παρακολουθούμε και να καταγράφουμε την έκβαση του στοιχήματος για τον Τσίπρα. Θα επαινούμε το σωστό και θα ασκούμε καλόπιστη κριτική στο λάθος. Το θάρρος και η καθαρότητα της γνώμης είναι αυτά που έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη ο τόπος σήμερα, προκειμένου να μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα.